IvanhoeBij de start van de avonturen van Ivanhoe, een Britse serie uit 1958, schreef de televisiegids van de KRO in oktober 1961 dat men twijfelde of er nog wel belangstelling was voor ridders - wilde kinderen niet veel liever ruimtevaarders zien? Dat bleek niet het geval te zijn want Ivanhoe zou uitgroeien tot één van de populairste series van de jaren '60. Het middeleeuwse verhaal, gebaseerd op een schepping van de Schotse schrijver sir Walter Scott die het boek over de nobele ridder publiceerde in 1819, was al enkele malen verfilmd en gaat over Sir Wilfred of Ivanhoe, een ridder die zich verzet tegen de Normandische prins John.

IvanhoeAls plaatsvervanger van koning Richard Leeuwenhart onderdrukt hij het Saksische volk, onder andere geholpen door sir Maurice. Ivanhoe op zijn beurt kan rekenen op zijn trouwe helpers, de smid Gurth en diens aangenomen zoon, de 12-jarige Bart. Hij is iedere aflevering als eerste te zien wanneer hij Ivanhoe's naam scandeert door de bossen van Engeland. Die bossen stonden niet alleen in Engeland, want er werden ook opnamen gemaakt in Californië waar het weer minder onvoorspelbaar is. Naast de bestaande merchandising deden speelgoedwinkels goede zaken met de verkoop van plastic zwaarden en schilden.

IvanhoeOok de Oscarwinnende speelfilm 'Ivanhoe' uit 1952, met Robert Taylor als Ivanhoe en Elizabeth Taylor als Rebecca, werd opnieuw uitgebracht in de bioscoop. Van de 39 afleveringen waren er volgens de KRO zeven kwalitatief niet goed genoeg, en kwam er na 32 avonturen in 1964 een einde aan de serie. Als opvolger werd gekozen voor een andere ridderserie, Sir Lancelot, maar de kijkers lieten weten de voorkeur te geven aan Ivanhoe die ruim een jaar na de laatste uitzending al herhaald werd. Ook in 1979 en 1990 volgden op veler verzoek herhalingen. Voor Roger Moore zou de rol van Ivanhoe zijn doorbraak betekenen.

Hij zou later ook de hoofdrol spelen in de televisieseries The Saint en The Persuaders (De Versierders). Vanaf 1973 was hij zeven keer te zien als geheim agent James Bond. In de Bondfilms 'Octopussy' (1983), 'A view to a kill' (1985) en 'Licence to kill' (1989, zonder Roger Moore) werd M, het hoofd van de Britse geheime dienst, gespeeld door Robert Brown, die 20 jaar eerder Ivanhoe terzijde had gestaan als Gurth.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 23 mei 2017

© Sydney Box Productions/Screen Gems

1000 Resterende tekens


Willem Rademaker
Zoals zovelen hoop ik dat de serie IAVNHOE toch een keer op dvd zal worden uitgebracht
Rien Eradus
"met Robert Taylor als Ivanhoe en Elizabeth Taylor als zijn dochter Rebecca, werd opnieuw uitgebracht. " is foutief.Rebecca is de dochter van de (joodse) Isaac of York zie voor verdere details het boek van sir Walter Scott@Rien EradusKlopt, bedankt voor de verbetering, de tekst is aangepast.
Henny
Hallo waneer komt ivanhoe op dvd van Roger Moore.Ik ben al op zoek naar die dvds van ivanhoe.

Keek jij hier vroeger ook naar?

The Pirates of Dark Water

Pirates of Dark Water, The (1997)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een groep avonturiers op zoek naar de 13 "treasures of… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sprookjes

Sprookjes (2004-2008)

Eén van de doelstellingen van de Belgische omroep VRT is om het Europese culturele erfgoed te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Billy the Cat

Billy the Cat (1997-1998)

Billy is een kwajongen van tien jaar oud die er van houdt om katten en andere dieren te pesten. Als… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven