IznogoudNaast verhalen over Asterix en Obelix schreef René Goscinny ook de stripreeks “Iznogoud”, met tekeningen van Jean Tabaray. In totaal maakten ze samen 14 albums waarvan de eerste 13 delen ook in het Nederlands werden vertaald als “Iznogoedh”. Na de dood van Goscinny ging Jean Tabaray alleen verder met de strip en werkte soms ook samen met anderen, waaronder zijn eigen kinderen. Hoofdpersoon is Iznogoud (uitgesproken als ‘is no good’), grootvizier en rechterhand van Haroen el Poessah, de sultan van Bagdad. De opvliegende Iznogoud zou liever zelf sultan zijn en bedenkt telkens nieuwe plannetjes om de sultan uit de weg te ruimen.

IznogoudToverkunsten, geesten en zelfs een primitieve computer worden door de grootvizier ingezet maar alle aanslagen leiden alleen maar tot komische verwikkelingen en Iznogoud stijgt in de achting van de sultan die niets doorheeft. De enige die wel bekend is met Iznogouds plannetjes is zijn trouwe dienaar Ahdoolaf Alot, die ongevraagd als proefkonijn fungeert. In 1995 werden de albums bewerkt tot een Frans-Amerikaanse tekenfilmserie met enige aanpassingen, onder andere door personages met één been weg te laten. In Nederland werd Iznogoud in eerste instantie in het Engels met Nederlandse ondertiteling uitgezonden.

Toen de serie bleek aan te slaan kwam er alsnog een Nederlands gesproken versie. In 2005 werd de strip in Frankrijk verfilmd voor de bioscoop, nu met echte acteurs en trok daar 2,5 miljoen bezoekers. Jean Tabary is in 2011 overleden maar er worden nog altijd nieuwe stripverhalen over Iznogoud gemaakt.
 
 


Publicatiedatum: 5 maart 2007
Laatste aanvulling: 21 juli 2013

© Saban Entertainment, Inc

1000 Resterende tekens


ikke
OOOw dat was zó vet altijd!
bii
beh het was leuk

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Lieverdjes uit Amsterdam

Lieverdjes uit Amsterdam, De (1974)

De naam van Henk van der Linden zal weinig mensen wat zeggen, toch heeft deze Limburgse cineast… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Raveleijn

Raveleijn (2011)

Toen Paul van Loon, auteur van kinderboeken, door de Efteling werd gevraagd de serie Raveleijn te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Mijn Franse tante Gazeuse

Mijn Franse tante Gazeuse (1996-1997)

Aangevoerd door burgemeester Korstjes doen de inwoners van het plaatsje Droogbaak mee aan een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven