Ja Zuster, Nee ZusterAnnie M.G. Schmidt was in 1966 al een zeer succesvolle schrijfster. Ze had onder andere kinderboeken geschreven maar ook In Holland staat een huis, een serie op de radio over de familie Doorsnee en Pension Hommeles, een komedie op televisie. Een jaar eerder was ‘Heerlijk duurt het langst’ in première gegaan, de eerste musical die ze samen met componist Harry Bannink zou maken. Ze wilde zich meer bekwamen in het schrijven van plots en die mogelijkheid diende zich aan toen de VARA op zoek was naar een kinderprogramma voor de zaterdagmiddag. Hiervoor bedacht ze een serie over een “rusthuis vol herrie” met aan het hoofd zuster Klivia.

Ja Zuster, Nee ZusterDe bewoners zijn allesbehalve oud of ziek maar hebben wel hun eigenaardige bezigheden. Jet doet iets met pruiken, Bert knutselt graag, Bobby verbouwt spinazie in de tuin en de ingenieur experimenteert in de kelder. Later komt ook inbreker Gerrit er wonen en duikt ook zijn opa op. Dit alles tot ergernis van de onvriendelijke huisbaas, buurman Boordevol, die van alles verzint om het rusthuis te laten ontruimen. Hoewel eigenlijk gemaakt voor kinderen werd de serie ook populair bij volwassenen. Dat bleek ook uit het tweede seizoen waarin bekende namen als Ko van Dijk en Wim Sonneveld graag langs kwamen om een gastrol te spelen.

Ja Zuster, Nee ZusterDe serie won in 1967 de TeleVizierring. Van de ruim 50 liedjes zijn onder meer "In een rijtuigje", "M'n opa" en "De kat van ome Willem", op muziek gezet door Harry Bannink, tijdloos gebleken. Omdat banden destijds erg duur waren werden deze na uitzending gewist voor hergebruik en zijn alleen beelden van de aflevering 'De automatische speurhond', een compilatie van de liedjes en enkele losse fragmenten bewaard gebleven. De teksten van Annie M.G. Schmidt zijn wel bewaard gebleven en vormden het uitgangspunt voor een theatervoorstelling in 1999 en een speelfilm in 2002, die later ook weer tot televisieserie werd bewerkt.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 april 2018

© VARA

1000 Resterende tekens


ad
ik ontdektje net een voor mij onbekende videoclip van JZNZ op Youtube waarin Opa buurman Boordevol te grazen neemt, erg leuk! Zie www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=0eL4V1xm9Ak
lili
ik vindt dat heel leuk om te tv kijken :-* :-* :-* :-* :-x sad
Ferry
ik heb een paar geleden de liedjes opgenomen van de serie,die toen de VARA herhaald werden volgensmij is de rest gewist.Liedjes zijn: Duifies,He word wakker,hier is de bakker,In een rijtuigie,Lodew ijk waar zit je,Hendrik Haan,Een stekkie een stekkie,Met Wim Sonneveld in het bad,Op de step op de step.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Jungle Boek

Jungle Boek (1967)

Rudyard Kipling publiceerde in 1894 zijn eerste "Jungle Boek", een verzameling verhalen en… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

The Jeessie Mekreezie Show

Jeessie Mekreezie Show, The (1989)

Omschrijving Nederlandse humoristische jeugdserie waarin showmaster Frans Stokbrood aandacht… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Beyblade

Beyblade (2003)

Omschrijving Japanse animatieserie over de slimme Tyson die begonnen is met "bladen": gevechten die… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven