JabberjawDoor het succes van de film 'Jaws' in 1975 kon een haai als tekenfilmfiguur niet uitblijven, en er kwamen er zelfs twee. Als onderdeel van de Pink Panther Show werd Misterjaw geïntroduceerd en uit de studio's van Hanna-Barbera kwam Jabberjaw (letterlijk 'babbelkaak'), drummer van The Neptunes. Doordat de overige vier leden van de groep bestaan uit twee meisjes en twee jongens waarvan er één nerveus is aangelegd èn de beste vriend is van Jabberjaw, is de vergelijking met Scooby Doo snel gemaakt, niet toevallig ook een Hanna-Barbera productie. Jabberjaw zelf is een grote witte maar vriendelijke haai.

JabberjawHij heeft karaktertrekken van de vooral in Amerika populaire komieken "Curly" Joe DeRita en Rodney Dangerfield. De serie speelt zich af in de toekomst, in het jaar 2076, een tijd waarin mensen ook onderwater kunnen leven. De popgroep The Neptunes bestaat uit Biff op gitaar, Shelly op tamboerijn en zij is tevens zangeres, Bubbles op keyboard en Clamhead op cello. Op zoek naar een drummer vinden ze de vrolijke Jabberjaw. Hij voelt zich soms miskend omdat haaien niet dezelfde rechten als mensen hebben. Er bestaan zelfs shark ejectors, robots die haaien buiten de onderwatersteden moeten houden, vandaar dat Jabberjaw regelmatig "I don't get no respect" uitroept.

JabberjawTussen de optredens door krijgt hij samen met de andere bandleden ook te maken met allerlei schurken die het leven onderwater bedreigen. Jabberjaw en zijn vrienden weten alle mysteries op te lossen en slechteriken onschadelijk te maken, nog een overeenkomst met Scooby Doo. Wellicht was dat ook één van de redenen dat de tekenfilm geen succes werd en na een jaar werd stopgezet. Er zijn sindsdien talloze herhalingen geweest en Jabberjaw en zijn band duiken soms nog op in andere tekenfilmseries, waaronder Scooby Doo. Opvallend detail is dat de serie voorzien is van een lachband, wat bij meer tekenfilms van Hanna-Barbera uit de jaren '60 en '70 het geval was.
 
 Publicatiedatum: 29 oktober 2006
Laatste aanvulling: 22 juli 2013

© Hanna-Barbera Productions

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

gideon
Sheep in the big city,Magilla Gorilla,Pixie and Dixie,Lippy the Lion worden ook door boomerang uitgezonden
gideon
dit wordt ook door boomerang uitgezonden

Meer televisie-sentiment

Bas en Ggrietje

Bas en Grietje (1961)

Omschrijving Nederlandse kindermusical over twee kinderen; voor zover bekend niet bewaard gebleven. Lees meer
Mad Jack the Pirate

Mad Jack the Pirate (1999)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de piraat Mad Jack die, op zoek naar goud en juwelen,… Lees meer
Emilie

Emilie (1980)

De kleuterserie Emilie is gebaseerd op de prentenboeken van de Franse schrijfster Domitille de… Lees meer