Jan, Jans en de KinderenDe strip 'Jan, Jans en de Kinderen' verschijnt al sinds 1970 in het damesblad Libelle. Tekenaar en schrijver Jan Kruis baseerde de stripfamilie losjes op zijn eigen gezin: vader Jan, moeder Jans, hun dochters Karlijn en Catootje, en de huisdieren de grote rode kater en teckel Lotje. Er kwamen ook nieuwe figuren bij, zoals Catootjes vriendje Jeroen, opa en de Siamese poes Loedertje. Toen hij het aanbod kreeg zijn strip voor televisie te bewerken aarzelde Jan Kruis. Hij wilde geen drukke tekenfilm waarbij de personages rare stemmetjes krijgen. Daarom werd voor een vorm gekozen die dichtbij de strip blijft, met de tekenaar zelf als verteller.

Jan, Jans en de KinderenIedere aflevering begint met Jan Kruis, zittend achter zijn tekentafel, die de kijkers verwelkomt met "dag kleine en grote dames en heren", en vervolgens komen de tekeningen in beeld. Een paginastrip van acht tekeningen werd voor een aflevering van 5 minuten uitgebreid naar zo'n veertig tekeningen. Omdat de lijnvoering van Jan Kruis niet overkwam op het beeldscherm werden alle tekeningen opnieuw gemaakt en ingekleurd. De serie had niet verwachte succes. Er zijn sindsdien diverse pogingen gedaan om 'Jan, Jans en de Kinderen' te vertalen naar een comedyserie of een tekenfilm, maar het niveau van de strip is nooit gehaald.

Jan, Jans en de KinderenBegin 1999, na 1139 pagina's getekend te hebben, besloot Jan Kruis te stoppen met de strip. Libelle wilde met het stripgezin, inmiddels uitgebreid met zoon Gertje, doorgaan. Daarom werd Studio Kruis opgericht, waar tekenaars nu in dezelfde stijl als Kruis de strip voortzetten. Daarnaast hebben Karlijn en de grote rode kater een eigen strip gekregen. In het najaar van 2005 is de musicalversie van 'Jan, Jans en de Kinderen' in première gegaan, met onder andere Plien van Bennekom en Alex Klaasen. Jan Kruis overleed op 20 januari 2017, 83 jaar oud. Als eerbetoon stonden de belangrijkste personages van de strip later dat jaar op de kinderpostzegels. 
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 oktober 2017

© Jan Kruis/Joop Wiggers Produkties/TROS

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Carmen Wiersma
Zijn de tv uitzendingen van Jan Kruis achter zijn tekentafel ook verkrijgbaar op dvd? dt zou ik erg leuk vinden.graar een reactie op info@pepwiersma .nl
raymond
Heeft iemand deze filmpjes beschikbaar op video of dvd?Mail meraymond.mast@ziggo.nl

Meer televisie-sentiment

Als je dat soms nog niet dacht

Als je dat soms nog niet dacht (1979)

Omschrijving Cabaretprogramma voor en met kinderen door Hetty Heyting en Jan-Simon Minkema die… Lees meer
The Tribe

Tribe, The (2000)

Omschrijving Nieuw-Zeelandse jeugdserie over een groep tieners die leven in stammen en proberen te… Lees meer
Draakje

Draakje (2006-2007)

Draakje is een kleine en vriendelijke draak die in en om zijn huisje van alles beleeft. Zijn… Lees meer