Jan, Jans en de KinderenDe strip 'Jan, Jans en de Kinderen' verschijnt al sinds 1970 in het damesblad Libelle. Tekenaar en schrijver Jan Kruis baseerde de stripfamilie losjes op zijn eigen gezin: vader Jan, moeder Jans, hun dochters Karlijn en Catootje, en de huisdieren de grote rode kater en teckel Lotje. Er kwamen ook nieuwe figuren bij, zoals Catootjes vriendje Jeroen, opa en de Siamese poes Loedertje. Toen hij het aanbod kreeg zijn strip voor televisie te bewerken aarzelde Jan Kruis. Hij wilde geen drukke tekenfilm waarbij de personages rare stemmetjes krijgen. Daarom werd voor een vorm gekozen die dichtbij de strip blijft, met de tekenaar zelf als verteller.

Jan, Jans en de KinderenIedere aflevering begint met Jan Kruis, zittend achter zijn tekentafel, die de kijkers verwelkomt met "dag kleine en grote dames en heren", en vervolgens komen de tekeningen in beeld. Een paginastrip van acht tekeningen werd voor een aflevering van 5 minuten uitgebreid naar zo'n veertig tekeningen. Omdat de lijnvoering van Jan Kruis niet overkwam op het beeldscherm werden alle tekeningen opnieuw gemaakt en ingekleurd. De serie had niet verwachte succes. Er zijn sindsdien diverse pogingen gedaan om 'Jan, Jans en de Kinderen' te vertalen naar een comedyserie of een tekenfilm, maar het niveau van de strip is nooit gehaald.

Jan, Jans en de KinderenBegin 1999, na 1139 pagina's getekend te hebben, besloot Jan Kruis te stoppen met de strip. Libelle wilde met het stripgezin, inmiddels uitgebreid met zoon Gertje, doorgaan. Daarom werd Studio Kruis opgericht, waar tekenaars nu in dezelfde stijl als Kruis de strip voortzetten. Daarnaast hebben Karlijn en de grote rode kater een eigen strip gekregen. In het najaar van 2005 is de musicalversie van 'Jan, Jans en de Kinderen' in première gegaan, met onder andere Plien van Bennekom en Alex Klaasen. Jan Kruis overleed op 20 januari 2017, 83 jaar oud. Als eerbetoon stonden de belangrijkste personages van de strip later dat jaar op de kinderpostzegels. 
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 16 oktober 2017

© Jan Kruis/Joop Wiggers Produkties/TROS

1000 Resterende tekens


Carmen Wiersma
Zijn de tv uitzendingen van Jan Kruis achter zijn tekentafel ook verkrijgbaar op dvd? dt zou ik erg leuk vinden.graar een reactie op [email protected] .nl
raymond
Heeft iemand deze filmpjes beschikbaar op video of dvd?Mail [email protected]
Mira
Alles staat op hun website. Googelen!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Archibald

Archibald (1982)

Omschrijving Franse educatieve tekenfilmserie over de toverhond Archibald, onder andere uitgezonden… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Coco en de Vliegende Knorrepot

Coco en de Vliegende Knorrepot (1959-1963)

Poppenspeler Feike Boschma debuteerde met zijn marionettenspel in 1947 bij het cabaret van Wim… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Rikkie en Slingertje

Rikkie en Slingertje (1966-1974)

Al lang voordat ze door de televisie werden ontdekt gaf Poppentheater Merlijn van Maaike en Rien… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven