JeugdjournaalOp de dag dat het NOS Journaal 25 jaar bestond werd de eerste aflevering van het Jeugdjournaal uitgezonden. Na Engeland was Nederland pas het tweede land met een nieuwsprogramma speciaal voor kinderen. In het begin werd nog gekozen voor een brave presentatie maar na een klein decennium en meer dan een handvol presentatoren is het Jeugdjournaal volwassener gaan worden. Uitgangspunt was en is het nieuws helder en begrijpelijk te brengen, maar nooit kinderlijk. Politici die een vraag omzichtig en met moeilijke woorden beantwoorden, krijgen de vraag gewoon opnieuw te horen, met de bedoeling een antwoord in duidelijke taal te geven.

JeugdjournaalSchokkend nieuws wordt niet geschuwd, maar er is ook aandacht voor dierennieuws. In 2002 was er een bijzondere uitzending: als één van de weinigen mochten Hans Smit en Brecht van Hulten prins Willem-Alexander en Máxima ter gelegenheid van hun huwelijk interviewen. De vragen waren onder andere door kinderen bedacht, zoals 'eet u van gouden borden?'. De 1 april-grappen van het Jeugdjournaal zijn inmiddels legendarisch, met reportages over een Big Brother voor kinderen en minister-president Jan-Peter Balkende die vertelt een rolletje te krijgen in de derde Harry Potter-film omdat hij zoveel op de hoofdrolspeler lijkt.

Sinds 6 september 2010 is er ook een ochtendjournaal. Elke schooldag is er een uitzending om kwart voor negen, zodat op school het nieuws van de dag kan worden besproken.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 april 2018

© NOS

1000 Resterende tekens


ms.kaat
ik heb een vraag en die is;is er nog beeldmateriaal van het jeugdjournaal van september 1983?in een van die uitzendingen(ik meen 12 september)werd ik(marco kaat toen 12 jaar oud)geintervieu wd over een molen.ik zou dat graag nog eens terug willen zien.met vriendelijke groet.
mirjam
hoi ik heb een vraagje hoe ken ik pepijn crone ontmoeten
Gast
De laatste maal dat ik Leontine Ceulemans op TV zag, was met de Vissticks-reklame van Iglo. O ja: ze heeft ook nog in playboy gestaan!

Keek jij hier vroeger ook naar?

Het Paard van Sinterklaas

Paard van Sinterklaas, Het (2007)

Wanneer Winky Wong zes jaar oud is verhuist ze met haar moeder naar Nederland. Haar vader, die al… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: Sinterklaas in Sesamstraat

Sinterklaas in Sesamstraat

Uitgebracht: Weton-Wesgram Speelduur: 30 minuten Extra: Geen Beschrijving Er is geen… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Een Huis in een Schoen

Huis in een Schoen, Een (1971)

De intocht van Sinterklaas in 1971 verloopt weer niet geheel vlekkeloos. Ditmaal heeft de Hoofdpiet… Lees meer