Johan en de Alverman (1966-1967)

Johan en de AlvermanNa het succes van Kapitein Zeppos leek het maken van een nieuwe jeugdserie die net zo geliefd zou worden een hele opgave. Er werd daarom gekozen voor een geheel ander verhaal dat zich afspeelt in de zeventiende eeuw met sprookjesachtige elementen. Er werd op locatie gefilmd in onder meer Bokrijk, de grotten van Han, het kasteel van Gaasbeek, een molen in de buurt van Brussel en in een paddenstoelenkwekerij in Wallonië. Spelregisseur Senne Rouffaer werd overal herkend als de hoofdrolspeler uit Kapitein Zeppos waardoor de opnamen regelmatig stilgelegd moesten worden.

Johan en de Alverman

Het verhaal begint als Johan Claeszoon, een jonge arts en net afgestudeerd in de medicijnen, op weg is naar de watermolen van zijn oom Willem en tante Liezelotje om bij hen te gaan logeren. Zijn reis voert hem door het Nekkersbos, waar hij een klein, grappig mannetje ontdekt dat een onverstaanbaar taaltje spreekt en vastzit in een vosseklem. Johan bevrijdt het vreemde mannetje dat een Alverman blijkt te zijn en afkomstig is uit het land Avalon. Koning Alberic heeft hem vanwege zijn nieuwsgierigheid verbannen en hij mag pas terugkomen als hij iets nuttigs meebrengt voor het volk van Avalon.

Johan en de AlvermanAls dank schenkt de Alverman Johan de toverring Fafiefoerniek en het tweetal worden de beste vrienden. In het Nekkersbos komt Johan ook de praatgrage papegaai Arrabella tegen, die hem leidt naar haar eigenares, de mooie Rosita de Bobadila. Zij is de dochter van don Cristobal de Bobadila, een voormalige kaper die zichzelf een adellijke titel heeft aangemeten. Johan en Rosita worden verliefd op elkaar maar haar vader ziet niets in de arme chirurgijn en daarnaast dingt ook jonker Guy de Sénancourt naar Rosita’s hand. Don Cristobal stuurt zijn trouwe knecht, de indiaan Otorongo op Johan af, samen met zijn handlangers Cipolla en Pietro.

Johan en de AlvermanMet hulp van de Alverman, die in het bezit is van een magische fluit, weet Johan zijn tegenstanders om de tuin te leiden en Rosita te bevrijden die door haar vader in een toren was opgesloten. Dan wordt de Alverman ziek en gaat Johan op zoek naar een geneesmiddel. Het recept voor het geneesmiddel staat in een dik boek dat ooit door zigeuners werd gestolen. Als het Johan lukt het boek te vinden zal dit tevens het nuttige geschenk zijn waarmee de Alverman terug kan keren naar Avalon. Midden jaren ’60 keek heel Vlaanderen naar deze jeugdserie die naast Nederland ook te zien was in Italië, Duitsland, Zweden en Noorwegen.

Jeff Cassiers, die de Alverman speelde, wist het succes uit te breiden door onder meer op kinderfeestjes op te treden maar werd door de schrijvers van de serie voor het gerecht gedaagd toen hij merchandising van de Alverman ging uitgeven. Uiteindelijk werd besloten dat alle acteurs die op de foto’s stonden in de boeken die van de serie werden uitgegeven een evenredig deel van de opbrengst kregen. Jeff Cassiers overleed in 1987 op 57-jarige leeftijd. Op zijn begrafenis werd het fragment vertoond waarin hij als de Alverman afscheid neemt.

 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 30 april 2014

© BRT

Tags: NTS, BRT, Jaren 80, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 60, 1966

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Gerard
Waren Cipolla en Pietro niet de mannen van de Sénancourt ?
Dicky
@redactieVerlat e reactie: sorry voor de vorige mail; de bedoeling was dat hij wel degelijk ging over dit onderwerp, want ik heb de twee oorspronkelijke , met veel zwart-witfoto's geïllustreerd e boeken van "Johan en de Alverman" nu in mijn bezit. Ik weet niet of aan die foto's hier behoefte zou zijn, en of publicatie is toegestaan?@DickyWe gebruiken alleen foto's uit boeken als er geen screenshots voorhanden zijn, bijvoorbeeld omdat de serie niet meer bestaat. In dit geval is dat niet nodig; de twee fotoboeken staan overigens ook bij het tabblad Boeken.

Meer televisie-sentiment

Geef nooit op

Geef nooit op (1991)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin Peter Jan Rens wensen van kinderen vervult; gebaseerd… Lees meer
Ti-Ta Tovenaar

Ti-Ta Tovenaar (2008-2009)

Na de succesvolle musical van Ti-Ta Tovenaar, die in 2005 te zien was in het Eftelingtheater,… Lees meer
Brigadier Dog

Brigadier Dog (1972)

Brigadier Dog is een niet al te slimme 'deputy' (hulpsheriff) uit Mississippi die de meeste tijd… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven