Jongens Veerman, De (1982)

De Jongens VeermanWanneer de ouders van de 14-jarige Martin en de 10-jarige Ronnie Veerman alleen nog maar ruzie maken zorgt dit ervoor dat de jongens zich op het verkeerde pad begeven. Ze breken in een school en worden betrapt. De kinderrechter moet zich over hun zaak buigen met als gevolg dat vader Klaas en moeder Jannie een deel van de ouderlijke macht verliezen. Deze uitspraak is voor vader Klaas moeilijk te verkroppen. De ruzies lopen daardoor nog hoger op, helemaal als Martin ontdekt dat Klaas niet zijn echte vader is. Drie jaar later zijn Klaas en Jannie gescheiden en gaat de inmiddels 17-jarige Martin begeleid op kamers wonen, samen met tien andere jongens.

De Jongens VeermanEr is een mentor aangesteld om Martins leven weer op de rit te krijgen. Martin probeert zijn draai weer te vinden in het leven maar vanaf het moment dat hij de vader van zijn vriendin Liesbeth ontmoet gaat het fout. Herinneringen aan de ruzies met zijn eigen vader beginnen hem parten te spelen en maken hem behoorlijk agressief. Pogingen om er met hem over te praten lopen op niets uit want Martin is niet zo'n prater. De bom barst als Martin ruzie krijgt met de vader van Liesbeth en ook nog eens een conflict krijgt met een leraar. Hij besluit om niet meer naar school te gaan en zwart te gaan werken maar laat Fred, zijn mentor, geloven dat hij iedere dag naar school gaat.

De Jongens VeermanHet duurt niet lang voordat Fred dit in de gaten krijgt en hij vertelt Martin dat hij niet de boze vader wil uithangen tegenover hem. Deze woorden raken Martin diep want hij weet nog steeds niet wie zijn echte vader is. Hij besluit het woonproject te verruilen voor een kraakpand. De inmiddels 13-jarige Ronnie, die bij zijn moeder en haar vriend woont, zit nog steeds tussen het getouwtrek van zijn ouders in. Beiden hebben een andere kijk op Ronnie's toekomst. Moeder zorgt voor een goede basis terwijl zijn vader Ronnie tot diep in de nacht meeneemt op een vistocht, ook al moet Ronnie de volgende dag zware proefwerken maken.

Hierdoor zijn de schoolresulaten van Ronnie niet al te best en komt hij onder toezicht te staan van een leerlingenbegeleider. Wanneer zijn ouders ook hierover elkaar weer in de haren vliegen verbergt Ronnie zich in zijn schuilplaats... De personages Ronnie en Martin Veerman waren eerder te zien in een aflevering uit de serie In het belang van uw kind uit 1979, dat tevens het begin van deze reeks is. Bij de uitreiking van de Nipkowschijf 1982 kreeg Hans Hylkema een eervolle vermelding voor zijn familiekroniek.
 
 


Met dank aan Dominic Bode voor de screenshots
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 4 juli 2013

© IKON

Tags: Jaren 80, 1982, IKON

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

harry van assema
uitstekende herhinneringen, grote impact binnen het onderwijs bij het zich kunnen verplaatsenin andermans problematiek.

Meer televisie-sentiment

KaBlam!

KaBlam! (2001)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie waarbij de onvermoeibare Henry en June de kijker door een… Lees meer
The Addams Family

Addams Family, The (1976-1978)

Voor het tijdschrift 'The New Yorker' maakte Charles Addams sinds de jaren '30 grappige tekeningen,… Lees meer
Zorro

Zorro (1991)

Omschrijving Amerikaanse avonturenserie over een gemaskerde ruiter die het onrecht bestrijd, niet… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven