Junior Songfestival (vanaf 2003)

Junior SongfestivalHet uit een Scandinavisch festival voortgekomen Junior Eurovisie Songfestival is sinds 2003 een competitie van liedjes voor kinderen tot 15 jaar uit heel Europa. Dit mini-songfestival werd in 2001 voor het eerst in Denemarken gehouden als opwarmer voor het Eurovisie Songfestival. Het jaar daarna deden ook Zweden en Noorwegen mee aan het succesvolle festival. Zestien Europese landen kregen vervolgens op initiatief van de European Broadcasting Union een uitnodiging om deel te nemen aan dit Junior Eurovisie Songfestival dat zowel binnen als buiten Europa wordt uitgezonden. Ieder actief EBU-lid heeft de mogelijkheid mee te doen.

Junior SongfestivalZo kunnen ook andere landen buiten Europa een inzending insturen voor dit jaarlijks terugkerende spektakel. In de beginjaren van het festival mochten kinderen van 8 jaar al meedoen. Later werd de leeftijd verhoogd naar 10 jaar. De in hun eigen taal gezongen liedjes zijn ook nog eens door de deelnemers zelf geschreven en gaan onder andere over verliefdheid, vriendschap, millieu en andere onderwerpen die deze leeftijdscategorie bezighoudt. De allereerste inzending voor Nederland in 2003 was van Roel met het nummer 'Mijn ogen zeggen alles' en behaalde een elfde plaats van de zestien landen die meededen.

Junior SongfestivalTot nu toe heeft Nederland het festival één keer gewonnen. In 2009 won het liedje 'Click clack' van Ralf Mackenbach in een spannende finale waarbij de laatste punten de doorslag gaven. Twee jaar later werd Rachel tweede achter Georgië met maar vijf punten verschil. In tegenstelling tot het Eurovisie Songfestival is het niet het winnende land dat het Junior Songfestival het jaar daarna mag organiseren maar het stemmen gaat wel op dezelfde wijze als het songfestival voor volwassenen. De winnaars van 2006, de Russische tweeling Masja en Nastya, deden in 2014 mee aan het Eurovisie Songfestival waar ze zevende werden.

De Nederlandse deelnemers in 2007, Lisa, Amy en Shelley, wonnen in 2014 wonnen het vijfde seizoen van The Voice of Holland als O’G3NE en deden in 2017 mee aan het Eurovisie Songfestival waar ze de elfde plaats haalden met 'Lights and shadows'. In 2016 kreeg het Junior Songfestival in Nederland een andere opzet: de voorrondes werden via de website van het festival en sociale media gehouden omdat de doelgroep daar meer naar kijkt dan naar televisie. Een jaar later waren de voorrondes weer terug op televisie.
 
 


Publicatiedatum: 1 oktober 2009
Laatste aanvulling: 4 september 2019

© AVRO/AVROTROS

Tags: AVRO, Jaren 00, Jaren 10, 2003, AVROTROS

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

animatiefiguur
leuk muziekaal programma
Thierry de Slingeraar

Thierry de Slingeraar (1967)

Als de Franse koning Jan de Goede in 1360 bij Poitiers wordt verslagen is dat een zware nederlaag… Lees meer
The Lost Islands

Lost Islands, The (1980)

Op uitnodiging van een miljonair maken 40 kinderen van verschillende nationaliteiten een reis op… Lees meer
Don Quichot

Don Quichotte (1966)

Omschrijving Duits-Franse avonturenserie over een edelman die denkt dat hij een ridder is en samen… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven