Kapitein ZepposDe inwoners van het Vlaamse dorpje Belder kijken vreemd op wanneer zij een man te paard door het bos zien rijden. Het blijkt om Jan Stephorst te gaan, die jarenlang in Griekenland heeft gewoond waar hij op een schip werkte. Omdat de Grieken moeite hadden met zijn achternaam kreeg hij de bijnaam kapitein Zeppos. Zijn terugkeer heeft alles te maken met het kasteel van Belderbos dat kapitein Zeppos geërfd heeft van zijn oom Nico. Al in Griekenland bood een man die bekend staat als de Pukkel een aanzienlijk bedrag voor het landgoed, wat Zeppos heeft doen besluiten om zelf het kasteel te gaan bekijken.

Kapitein ZepposIn Belder raakt hij bevriend met Ben en Rita, die hem helpen uit te zoeken wat er zo bijzonder is aan het vervallen landgoed. Het blijkt dat de Pukkel in dienst is van Baral, een schurkachtige zakenman die de olie wil hebben die in de grond van het Belderbos zit. Baral krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek: Ariane Despinal, de andere erfgename. Zeppos weigert zijn erfdeel te verkopen en zo ontstaat een spannende strijd, waarbij Baral alles eraan doet om zijn rivaal uit de weg te ruimen. Als kapitein Zeppos verdwijnt en de eerste boortorens geplaatst worden lijkt het erop dat Baral zijn zin krijgt, maar Zeppos keert op spectaculaire wijze terug.

Kapitein ZepposNiet alleen in België en Nederland werd deze Vlaamse jeugdserie populair, ook de Britse BBC zond Captain Zeppos uit. Deze nagesynchroniseerde versie was onder andere ook in Canada, Australië, Japan en Egypte te zien. Dankzij dit grote succes kwam er vier jaar later een nieuwe reeks met twee avonturen. In 'De Eglantier' is kapitein Zeppos getrouwd met Ariane en gaat hij op zoek naar het mysterie achter een een middeleeuws schilderij, gevolgd door 'Tweng', over een geheime organisatie belast met de wereldvrede. In de tweede reeks is ook de amphicar te zien, de auto waarmee gereden en gevaren kan worden.

Zowel in Amsterdam als in Antwerpen bevinden zich restaurants die naar deze serie zijn vernoemd. In de Amsterdamse vestiging wordt iedere avond rond sluitingstijd de begintune van Bert Kaempfert gespeeld.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 5 januari 2006
Laatste aanvulling: 24 september 2016

© BRT

1000 Resterende tekens


Max Beijne
De serie heeft destijds indruk op me gemaakt; ik was nog maar 6 jaar toen het werd uitgezonden. Ik vertelde mijn jonge kinderen een aantal keren over 'een serie met een amfibie-auto'.Heel lang was het niet meer dan een vage herinnering. Het toeval wilde echter dat ik een aantal keren borrelde met oud-collega's in Kapitein Zeppos in Amsterdam. Eén keer gingen we daar ook eten. Toen ik de menukaart kreeg met daarop de amphicar viel het kwartje. Daarna heb ik de serie uiteraard gekeken met mijn kinderen. Zij waren ook verrukt, net als ik destijds.
Fritz Stook
Ontzettend mooie serie.....
elena van dijck 10 jaar
ik vin de alle vrt klasiekers suuuuper;-)maar ik vind het heel spijtig dat ze niet meer op tv komen ik wouw liever dat ik in die tijd levdencry

Keek jij hier vroeger ook naar?

She-ra Princess of Power

She-Ra Princess of Power (1986)

Speelgoedfabrikant Mattel was aangenaam verrast door het succes van He-Man and the Masters of the… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Gebakken Mannetjes

Gebakken Mannetjes (2002)

Omschrijving Nederlandse kinderserie van theatergezelschap Orkater met afleveringen gebaseerd op de… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bas Boterbloem

Bas Boterbloem (1960-1961)

Naast Swiebertje was er in de beginjaren van de televisie nog een zwerver op het scherm te zien,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven