Karlsson van het Dak (1976)

Karlsson van het DakDe zevenjarige Erik, door iedereen broertje genoemd, woont samen met zijn ouders en oudere broer Bernard en zus Betty in een flatgebouw ergens in Stockholm. Zijn ouders en broer en zus hebben niet veel tijd voor hem zodat hij zich vaak verveelt. Het liefst zou hij een hond willen hebben maar dat ziet zijn moeder niet zitten. Wanneer hij weer eens alleen op zijn slaapkamer zit komt er plotseling een klein dik mannetje met een propeller op zijn rug voorbij gevlogen. Hij vliegt de kamer van Erik binnen en stelt voor als Karlsson. Hij woont in een klein huisje bovenop het flatgebouw en houdt van opscheppen.

Karlsson van het Dak

Erik heeft een kleine stoommachine die Karlsson laat ontploffen waarna hij snel verdwijnt. Als Erik over Karlsson vertelt geloven zijn ouders er niets van en denken dat het een denkbeeldig vriendje is. De eigenwijze Karlsson komt weer terug en neemt Erik op zijn rug mee voor een tocht boven Stockholm. Ook laat Karlsson zijn huisje zien. Al snel wordt hij de beste vriend van Erik. Hij helpt hem ook inbrekers te verjagen door zich als spook voor te doen. Als Erik jarig is belooft Karlsson om langs te komen zodat iedereen kan zien dat hij echt bestaat, maar zal hij zich aan zijn woord houden?

Karlsson van het DakDeze serie is gebaseerd op de drie boeken die Astrid Lindgren schreef over Karlsson. Vooral in Rusland zijn de boeken erg populair, Karlssons antiautoritaire houding sprak veel Russen aan ten tijden van de Sovjet Unie. In Rusland werden over Karlsson in 1968 en 1970 tekenfilms gemaakt, gevolgd door een Zweedse speelfilm met echte acteurs in 1974. Doordat er extra scènes werden opgenomen kon er een paar jaar later een televisieserie van gemaakt worden. In Nederland werd deze serie door de NCRV uitgezonden met in plaats van ondertiteling of nasynchronisatie een vertelstem.

Voor de Nederlands nagesynchroniseerde versie werden enkele namen veranderd: Erik, Bernard en Betty heten eigenlijk Svante, Bosse en Bettan. Toen de VPRO de reeks in 1994 herhaalde maakte acteur Rik Hoogendoorn een nieuwe bewerking, trad op als verteller en zong de titelsong. Op de dvd staat de in 2002 digitaal gerestaureerde speelfilm in de originele Zweedse versie. In dat jaar verscheen ook een nieuwe Karlsson-tekenfilm.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 26 maart 2015

© Svensk Filmindustri (SF)/Just Entertainment

Tags: NCRV, VPRO, Jaren 90, Jaren 70, 1976

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

ingkar
ik heb echt al jaren op zoek naar de dvd....wie helpt mij eraan ??gr Ingkar
john
wat een leuke serie was dit !zat er altijd vol aandacht naar te kijken!

Meer televisie-sentiment

Pinokkio

Pinokkio (1978-1980)

Omdat de oude Gepetto erg eenzaam is en graag een eigen zoon wilt, snijdt hij op een dag een… Lees meer
Vier Veren Waterval

Vier Veren Waterval (1961-1964)

Enkele jaren voor hun befaamde Thunderbirds hadden de makers hun supermarionation-techniek voor het… Lees meer
Chico de Clown

Chico de Clown (1997)

Chico de clown vliegt samen met zijn hondje BasBas in een luchtballon de wereld rond waarbij zij… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven