Kinderen van Bolderburen, De (1988)

De Kinderen van BolderburenDe Zweedse schrijfster Astrid Lindgren groeide op in het kleine plaatsje Näs. Haar zorgeloze jeugd in het dorpje zou de inspiratiebron vormen voor de drie verhalen die zij schreef over de kinderen van Bolderburen. De televisieserie is een bewerking van de twee speelfilms die tegelijkertijd werden opgenomen. Hiervoor schreef Astrid Lindgren zelf het scenario, waarin zij het verhaal laat vertellen door de 7-jarige Lisa. Zij komt uit het plaatsje Bolderburen waar slechts drie gezinnen wonen. Samen met haar ouders en broers Lasse en Bosse woont Lisa in de boerderij Middenhof. De zusjes Britta en Anna wonen met hun vader en moeder in Noordhof.

De Kinderen van BolderburenBoerderij Zuidhof wordt bewoont door Olle, zijn kleine zusje Kerstin en hun ouders. Onder de andere bewoners van de boerderijen bevinden zich het dienstmeisje Agda, de knecht Oskar en de grootvader van Britta en Olle, die zijn 80ste verjaardag viert. Als de zomervakantie is begonnen bedenken de kinderen allerlei spelletjes die ze in en om de boerderij met elkaar doen. Niet iedereen is daar even blij mee want de kinderen maken een hoop lawaai. Maja, de moeder van Lisa, Bosse en Lasse snapt niet dat zes kinderen zoveel herrie kunnen maken, het lijkt volgens haar alsof er drie keer zoveel kinderen zijn.

De Kinderen van BolderburenEenjaar lang vermaken de kinderen zich onder andere met het zoeken naar een schat op het eilandje in het meer, het vangen van kreeftjes, in de sneeuw en ze gaan zelfs stiekem midden in de nacht op zoek naar een watergeest. Van de zes jonge hoofdrolspelers is alleen Harald Lönnbro (Olle) acteur geworden. Henrik Larsson (Bosse) is werkzaam als filmproducent en zijn filmzus Anna Sahlin (Anna) is zangeres. Zij deed onder de naam Sahlène in 2002 mee aan het Eurovisie Songfestival voor Estland, waar ze derde werd met het liedje "Runaway". Het dorpje Bolderburen bestaat echt maar heet in werkelijkheid Sevedstorp. In het middelste huis groeide de vader van Astrid Lindgren op.
 
 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 januari 2014

© Svensk Filmindustri/AB

Tags: NCRV, Jaren 80, 1988

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

C
De Astrid-Lindgren DVD-box (zweeds gesproken met ned. ondertiteling) heb ik op verschillende webwinkels te koop zien staan. Zelf heb ik hem via www.mediaboetiek.nl besteld.
Anoniempje!
Het boek De kinderen van Bolderburenis echt een héél érg leuk boek! Ik hou mijn Boekbespreking erover! Maar ik ben nog niet klaar maar dit is een stukje!Hallo, allemaal.Ik hou mijn boekbespreking over De kinderen van Bolderburen. Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het een leuk boek vind. Het boek is geschreven door Astrid Lindgren. Astrid Lindgren is geboren in Vimmbery in 1907. Astrid Lindgren is overleden in 2002 op 94-jarige leeftijd. Astrid Lindgren heeft heel veel boeken geschreven zoals 'Pippi Langkous', 'Ronja de roversdochter', 'Gebroeders leeuwenhart', 'Winterverhaal', en 'Kijk Madieke het sneeuwt!' en nog veel meer. Astrid is op haar 38ste begonnen met schrijven. De dochter van Astrid werd ziek in 1941. Op de vraag van haar moeder waar zij graag een verhaal over wilde horen, antwoordde ze: 'Pippi Langkous'. Astrid Lindgren vertelde daarna iedere avond een verhaal over het meisje met de rare naam. Astrid schreef haar eerste boek 'Pippie Langkous komt thuis' in 1952. Het boek de kinderen van Bolderburen is vertaald door Sydia Clark. De illustrator van het boek is Els van Egeraat (Laat een paar tekeningen zien). Het thema van het boek is vriendschap. Het boek is uitgegeven in 1957. De hoofdpersonen van het boek zijn Lisa de ik-vorm, Lasse, Bosse, Britta, Anna en Olle. Lisa is 7 jaar en is heel erg lief en heeft blond haar. Ze heeft twee broers Lasse en Bosse. Lasse is 9 jaar en is aardig, hij kan heel hard rennen rennen. Bosse is aardig en hij is 8 jaar hij heeft blond haar en hij speelt vaak vals met spelletjes. Britta en Anna zijn de vriendinnen van Lisa. Britta is 9 jaar ze kan snel boos worden en heeft lang bruin haar. Anna is 7 jaar en lief en aardig, en ze heeft heeft bruin haar. Olle is 8 jaar, hij is aardig en speelt vaak met Lasse en Bosse. De uitgever van het boek is Uitgeverij Ploegsma Amsterdam, en Astrid Lindgren bibliotheek. Het boek heeft 42 hoofdstukken met namen, en het boek heeft 270 bladzijdes. Nu ga ik het verhaal in het kort vertellen. Bolderburen bestaat uit drie boerderijen (ergens in Zweden) waar zes kinderen en hun ouders wonen. Een van de meisjes, Lisa, vertelt wat de kinderen allemaal beleven: spelletjes die ze doen, over dieren, picknicken, over de kerstviering en Pasen. Lisa, Bosse, en Lasse wonen op de Middenhof. Olle op de Zuidhof. En Britta en Anna op de Noordhof. Ik ben nog niet klaar! Maar is dit goed?! Nou ja! Groetjes Anoniempje! xoxo

Meer televisie-sentiment

Geen afbeelding beschikbaar

Club uit de achtertuin, De (1979)

Omschrijving Tsjechische tekenfilmserie over een hond, een kraai, drie muizen en een eigenwijze… Lees meer
Matt en Jenny

Matt en Jenny (1980)

Omschrijving Canadese jeugdserie over een broer en een zus die na de dood van hun ouders opzoek… Lees meer
The legend of William Tell

Legend of William Tell, The (2000)

Omschrijving Nieuwzeelandse avonturenserie over de aanvoerder van een groep rebellen die als wapen… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven