De Kinderen van de ZeekraaibaaiAstrid Lindgren schreef het scenario voor Vi på Saltkråkan (letterlijk "Wij op Zeekraai") speciaal voor de Zweedse televisie, pas daarna bewerkte ze het tot een boek. De Zeekraai (of Zeekraaibaai) uit de titel is een klein eilandje voor de kust van Stockholm. Er wonen weinig mensen maar in de zomer komen er veel toeristen op af. Onder hen het gezin Melkersson, bestaande uit vader Melker en zijn vier kinderen: de oudste is dochter Malin en daarna volgen de zonen Johan, Niklas en de kleine Pelle. Het huisje dat ze voor de zomer gehuurd hebben heeft tal van mankementen maar dat schrikt hen niet af.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiMelker is van beroep schrijver en is ondanks zijn stunteligheid toch van plan hun vakantieverblijf op te knappen. De Melkerssons voelen zich al snel thuis op het eiland met zijn vriendelijke bewoners en de knappe Malin heeft veel bewonderaars. De buren, kruidenier Nell Grankvist en zijn vrouw Martha, zijn zeer behulpzaam. Hun dochters Teddy en Freddy, een tweeling, trekken veel op met Johan en Niklas. Pelle raakt bevriend met Maria, de jongste dochter die door iedereen Tjorven wordt genoemd, en haar Sint-bernardshond Bootsman. Via haar leert Pelle ook Stina kennen, een meisje dat bij haar opa Zuiderman woont en graag griezelverhalen vertelt.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiIedere zomer keert de familie Melkersson naar het eiland terug. De kinderen vermaken zich met zwemmen, vissen, varen en het eiland verkennen, terwijl Melker tussen het klussen door ook nog probeert te schrijven. Uiteindelijk kiezen ze ervoor om zich definitief op de Zeekraai te vestigen, maar dan krijgen ze het bericht dat hun huis verkocht zal worden. Tot overmaat van ramp wordt Bootsman ook nog beschuldigd van het doden van schapen en Pelle's konijn Jokkie. Hij dreigt te worden afgemaakt maar het loopt toch nog goed af: de echte dader blijkt een vos te zijn en dankzij een literaire beurs kan Melker het huis zelf kopen.

De Kinderen van de ZeekraaibaaiAl in 1964 was deze plezierige jeugdserie op de Vlaamse televisie te zien als De kinderen van de Zoutkreek. Een jaar later volgde de Nederlandse vertaling van het boek, "Samen op 't eiland Zeekraai". Er kwam vervolgen in de vorm van vier speelfilms: 'Tjorven, Båtsman och Moses' (1964), 'Tjorven och Skrållan' (1965), 'Tjorven och Mysak' (1966) en 'Skrållan, Ruskprick och Knorrhane' (1967). Deze laatste film was in 1970 al bij de NCRV te zien als driedelige serie met de titel Met z'n vieren op een onbewoond eiland. De originele serie, die in het seizoen 1972-1973 door de VARA werd uitgezonden in Nederland, werd weer bewerkt tot film.

Het eiland Zeekraai (of Zoutkreek) staat op geen enkele kaart, voor de serie werd gefilmd op het eilandje Norröra. De echte bewoners van het huis van de Melkerssons kregen in de loop der jaren zoveel bezoekers dat ze er het Café Snickargården hebben geopend.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 oktober 2015

© Svensk Filmindustri/Just Entertainment 

1000 Resterende tekens


efkz
Kära flytande svenska,Melker Melkersson, utan "t".Roligt att läsa ändå, för det är roligt
Familie VDM
zie onderstaande reactie en miss eens zoeken on line boetieks ;#15 stannie 12-11-2008 11:31heerlijk ouderwetse gezelligheid, heb er zolang naar gezocht en eindelijk gevonden de dvd box van astrid lindgren met alle afleveringen van de zeekraaibaai, gewoon op Mediaboetiek.Me t nederlandse ondertiteling, super toch, terug naar memory lane op een regenachtig weekend....zali g
DirkBali
De titel “Vi på saltkråkan” betekent niet “Wij van de Zoutkreek”, maar wel “Wij op Zeekraai”, wat een niet bestaand eiland is. Men heeft een ander eiland in de buurt van Stockholm die naam gegeven voor de film.Ik spreek vloeiend Zweeds, dus geloof mij maar wanneer ik zeg dat kråka = kraai, kråkan = de kraai. En dat betekent dus helemaal niet een kreek.Het lidwoord komt op het einde van het woord, bv flicka = meisje, flickan = het meisje, flickorna = de meisjes, flickor = meisjes.Toen ik 14 jaar was heb ik genoten van die Zweedse jeugdserie. Ik was zelfs verliefd op het meisje Teddy, maar kijk hoe oud zij nu is, zij is een dierendokter geworden zegt de Zweedse tekst. Zie hier http://astridlindgrenstjarnor.blogg.se/category/saltkrakan.html (eerst zal je op die website Tjorven zien en daarna Lillemor Österlund die de rol van Teddy speelde. Na haar rol in die jeugdserie heeft zij niet meer gespeeld in filmen. Zij is een dierenarts geworden.De acteur die oom Melkert speelde in die serie heeft zijn hele leven last gehad van die rol, want toen hij op een avond Macbeth (Shakespeare) speelde in het theater van Göteborg begon iedereen te lachen en men zei : hier komt oom Melkert ! Hij is gestorven in het jaar 1999.Malin (Louise Edlind) is nu 65 jaar oud, en zij is een lid van het Zweeds parlement.Nu ben ik 60 jaar oud, maar altijd zal ik die mooie jeugdserie herinneren die destijds door de BRT werd uitgezonden in de tijd dat er maar 1 Nederlandstalig TV kanaal bestond.Alhoewel ik Belgie al lang vergeten ben (ik woon al 29 jaar in Indonesië) denk ik nog altijd terug aan die tijd toen ik als puber keek naar die jeugdserie.Mijn ouders hadden toen geen TV, dus mijn broertjes en mijn zusje en ik gingen naar De Kinderen van de Zoutkreek kijken bij mijn Bompa en Bomma die wel een TV hadden.Die jeugdserie heeft mij geïnspireerd om Zweeds te leren, maar helaas kan ik hier in Indonesië niet veel doen met Zweeds. Langzamerhand begin ik mijn Zweeds te vergeten, maar soms kom ik wel een Zweedse vrouw of man (toeristen) tegen op het eiland Bali en dan is het altijd weer leuk om Zweeds te spreken en ook te spreken over die jeugdserie, die iedere Zweed kent.Die jeugserie – zelfs met de verkeerde vertaling – doet mij denken aan het paradijs. In die eeuwige zomer wil ik komen na mijn dood, wat een gekke gedachte is voor een athëist zoals ik [email protected] kt voor de aanvulling, de tekst is aangepast.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Pimmetje Panda

Pimmetje Panda (1988)

Omschrijving Nederlandse poppenserie over panda Pimmetje die verhalen vertelt aan een kleine… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Total Drama Island

Total Drama Island (2008-2009)

De eerste reality tekenfilmserie speelt zich af op Kamp Wawanakwa, een zomerkamp gesitueerd op een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Iznogoud

Iznogoud (1999-2000)

Naast verhalen over Asterix en Obelix schreef René Goscinny ook de stripreeks “Iznogoud”, met… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven