Kinderen voor Kinderen (vanaf 1980)

Kinderen voor KinderenOmdat er maar weinig hedendaags kinderrepertoire was bedacht producent Flory Anstadt een kindersongfestival met liedjes verzonnen door kinderen. Na een op televisie uitgezonden oproep kwamen er 500 brieven binnen met onderwerpen als school, dieren en de puberteit. Aan bekende tekstschrijvers en componisten als Willem Wilmink, Joop Stokkermans, Ruud Bos en Harry Bannink werd gevraagd of ze aan de hand van een thema een liedje wilden maken. Herman Pieter de Boer en Tonny Eyk schreven “Ik heb zo waanzinnig gedroomd”, een liedje dat in eerste instantie werd afgekeurd omdat het niet serieus genoeg was.

Kinderen voor KinderenUiteindelijk werden er 13 liedjes uitgekozen die door een speciaal voor deze gelegenheid samengesteld koor werden gezongen. De liedjes verschenen op een langspeelplaat waarvan de opbrengst ging naar VARA’s Speelgoedactie, een jaarlijkse actie die rond Sinterklaas geld inzamelt voor speelgoed in kindertehuizen en projecten in ontwikkelingslanden. De liedjes werden gepresenteerd in een voorstelling vanuit theater ’t Spant in Bussum, gepresenteerd door Willem Nijholt die ook korte interviews maakte met de briefschrijvers. De uitzending vond plaats op 5 december 1980 en werd vanwege pakjesavond weinig bekeken.

Kinderen voor KinderenDe langspeelplaat werd ook weinig verkocht maar daar kwam verandering toen “Ik heb zo waanzinnig gedroomd” in februari op single werd uitgebracht en het programma nogmaals werd uitgezonden op 8 maart 1981. Het album bereikt de eerste plaats en de single werd een top 10-hit. Een vervolg kon niet uitblijven en een jaar later verscheen de tweede langspeelplaat met een show uitgezonden vlak voor Sinterklaas. Het aantal brieven was gestegen naar 6000 en er waren bijdragen van onder meer Harrie Geelen en Ivo de Wijs. Herman Pieter de Boer en Tonny Eyk zorgden opnieuw voor de hit met “Op een onbewoond eiland”.

Sindsdien verschijnt ieder jaar een album en een televisieprogramma met nieuwe liedjes. Het project is uiteraard met zijn tijd meegegaan en tegenwoordig worden de liedjes gepresenteerd tijdens het Megaspektakel. Sinds 1993 is de opbrengst niet meer voor het goede doel en zijn er programma’s bijgekomen zoals het Kinderen voor Kinderen festival en Juf & Meester Battle. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan werd van de bekendste liedjes de musical ‘Waanzinnig gedroomd’ samengesteld die op 19 oktober 2014 in première ging in het Amsterdamse DeLaMar theater.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 7 september 2019

© VARA

Tags: VARA, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1980

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

lisa tolner
ik wil verassingen van annie m.g. schmidt voor een boekenbeurt klein
daphne
he de show was leuk zeg echt vantasties.doei.

Meer televisie-sentiment

Het meisje uit het jaar 3000

Meisje uit het jaar 3000, Het (1991)

Omschrijving Australische science fictionserie over Alana, een meisje dat met een tijdscapsule van… Lees meer
Xerxes

Xerxes (1991)

Omschrijving Zweedse jeugdserie over twee vrienden, Xerxes en Tony, die een vreemde weddenschap… Lees meer
Het Eiland van Noach

Eiland van Noach, Het (1997-1999)

De samenwerking tussen de Europese omroepen was na Beestenbos is boos zo goed bevallen dat er een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven