Kiri de Clown (1973)

Kiri de ClownOm de periode te overbruggen waarin een nieuwe reeks dagelijkse afleveringen van Ti-Ta Tovenaar zou beginnen kocht de NOS een Franse poppenserie aan gemaakt door de Hongaarse immigrant Imre Hajdu. Hij maakte sinds de jaren vijftig in Frankrijk animatiefilms onder de naam Jean Image. Toen hij in 1966 door de Franse zender ORTF gevraagd werd een dagelijkse kinderserie te maken liet hij zich inspireren door de circussen die hij in zijn jeugd had gezien en zo ontstonden de avonturen van de clown Kiri. Kiri woont in het circus dat zijn naam heeft en is getrouwd met de koorddanseres Laura.

Kiri de ClownIn het circus treden veel dieren op zoals de tijger Pancrace, de muis Cri-Cri, de zeehond Miss Rossignol en Barbara de olifant. De witte merrie Bianca trekt tevens de woonwagen. De twee meest opvallende dieren zijn echter de rode kater Ratibus en de parkiet Pip'lett. Kiri heeft heel wat te stellen met de ondeugende Ratibus die vaak streken uithaalt. Ook de eigenzinnige Pip'lett zorgt vaak voor verrassingen. Dat inspireert Kiri weer voor nieuwe circusacts en als er grote problemen zijn kan hij een beroep doen op de speurhond Nérond. De beeldje-voor-beeldjetechniek waarmee deze serie gemaakt werd was tijdrovend. Voor een aflevering van vier minuten waren zes dagen nodig.

In 2005 is in Frankrijk een nieuwe reeks uitgebracht over Kiri en zijn circus, nu met de computer gemaakt. Deze serie is in Nederland niet uitgezonden.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 5 maart 2015

© ORTF/Jean Image

Tags: Jaren 70, NOS, 1973

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Ko
Ja, in mijn herinnering eindigde die tune inderdaad ook met iets van opgelet met Kiri en Pip'lett... Grappig dat zo'n serie die in Nederland zo kort gelopen heeft blijkbaar meerdere tunes heeft gehad. Mysterieus gegeven, maar dat past ook wel bij een serie die goeddeels uit het collectieve geheugen gewist is.
Ron Geleijnse
Ik kan mij deze serie nog heel goed herinneren. Het liedje ging als volgt: TRIPPEL TRAPPEL KLEINE VRIND, ALSOF JE LOOPT OP VLEUGELS. STEEK JE NEUS MAAR IN DE WIND, KIRI HOUDT DE TEUGELS. ZO TREKKEN WIJ VAN STAD TOT STAD OM KUNSTEN TE VERKOPEN. VOOR GROOT EN KLEIN, VOOR IEDEREEN, STRAKS GAAT HET CIRCUS OPEN. WE HALEN GEKKE STREKEN UIT WAAROM JE VAAK MOET LACHEN. LEVE HET CIRCUS VAN KIRI, NU OPGELET, NU KOMT DE PRET, MET KIRI EN PI'TPLET.

Meer televisie-sentiment

De Familie Robinson

Familie Robinson, De (1985-1986)

Deze serie vindt zijn oorsprong in het boek 'Der Schweizerische Robinson' dat begin negentiende… Lees meer
Claire

Claire (1985)

Omschrijving Britse jeugdserie over een 15-jarig meisje dat in een pleeggezin wordt opgenomen na… Lees meer
Zoethout

Zoethout (1983)

Omschrijving Programma voor kinderen van 8 tot 12 jaar over dingen waar je iedere dag mee te maken… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven