Kiri de ClownOm de periode te overbruggen waarin een nieuwe reeks dagelijkse afleveringen van Ti-Ta Tovenaar zou beginnen kocht de NOS een Franse poppenserie aan gemaakt door de Hongaarse immigrant Imre Hajdu. Hij maakte sinds de jaren vijftig in Frankrijk animatiefilms onder de naam Jean Image. Toen hij in 1966 door de Franse zender ORTF gevraagd werd een dagelijkse kinderserie te maken liet hij zich inspireren door de circussen die hij in zijn jeugd had gezien en zo ontstonden de avonturen van de clown Kiri. Kiri woont in het circus dat zijn naam heeft en is getrouwd met de koorddanseres Laura.

Kiri de ClownIn het circus treden veel dieren op zoals de tijger Pancrace, de muis Cri-Cri, de zeehond Miss Rossignol en Barbara de olifant. De witte merrie Bianca trekt tevens de woonwagen. De twee meest opvallende dieren zijn echter de rode kater Ratibus en de parkiet Pip'lett. Kiri heeft heel wat te stellen met de ondeugende Ratibus die vaak streken uithaalt. Ook de eigenzinnige Pip'lett zorgt vaak voor verrassingen. Dat inspireert Kiri weer voor nieuwe circusacts en als er grote problemen zijn kan hij een beroep doen op de speurhond Nérond. De beeldje-voor-beeldjetechniek waarmee deze serie gemaakt werd was tijdrovend. Voor een aflevering van vier minuten waren zes dagen nodig.

In 2005 is in Frankrijk een nieuwe reeks uitgebracht over Kiri en zijn circus, nu met de computer gemaakt. Deze serie is in Nederland niet uitgezonden.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 5 maart 2015

© ORTF/Jean Image

1000 Resterende tekens


Ko
Ja, in mijn herinnering eindigde die tune inderdaad ook met iets van opgelet met Kiri en Pip'lett... Grappig dat zo'n serie die in Nederland zo kort gelopen heeft blijkbaar meerdere tunes heeft gehad. Mysterieus gegeven, maar dat past ook wel bij een serie die goeddeels uit het collectieve geheugen gewist is.
Ron Geleijnse
Ik kan mij deze serie nog heel goed herinneren. Het liedje ging als volgt: TRIPPEL TRAPPEL KLEINE VRIND, ALSOF JE LOOPT OP VLEUGELS. STEEK JE NEUS MAAR IN DE WIND, KIRI HOUDT DE TEUGELS. ZO TREKKEN WIJ VAN STAD TOT STAD OM KUNSTEN TE VERKOPEN. VOOR GROOT EN KLEIN, VOOR IEDEREEN, STRAKS GAAT HET CIRCUS OPEN. WE HALEN GEKKE STREKEN UIT WAAROM JE VAAK MOET LACHEN. LEVE HET CIRCUS VAN KIRI, NU OPGELET, NU KOMT DE PRET, MET KIRI EN PI'TPLET.
T1
De songtekst is toch duidelijk andres dan ik mij herinner. In mijn geheugen, en dat van enkele anderen, begint de zangpartij met 'Trippel-trippel-trippel-trap, op je paardehoefjes'. Zijn er soms meerdere beginteksten geweest?

Keek jij hier vroeger ook naar?

De avonturen van Okkie Trooy

Okkie Trooy, De avonturen van (1962-1964)

Samen met zijn assistent Nono en huishoudster Rozemarijntje woont de uitvinder Okkie Trooy in het… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Medisch Centrum Muis

Medisch Centrum Muis (1994)

Omschrijving Nederlandse poppenserie over het wel en wee van een muizenziekenhuis, met een knipoog… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

DJ Kat Show

DJ Kat Show (1986)

Omschrijving Brits kinderprogramma gepresenteerd door Linda de Mol (later Katrina Hylton-Hull) en… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven