Klassewerk (1970-1989)

KlassewerkNa enkele jaren in de quiz Weet je veel de kennis van scholieren te hebben getest werd dit programma door de KRO in het najaar van 1970 vervangen door Klassewerk. In dit spelprogramma werden naast kennis ook creativiteit en sportiviteit getest bij leerlingen uit de zesde klas van de lagere school. De competitie bestond uit verschillende rubrieken zoals Gekkenwerk, waarin binnen de duur van het programma een creatieve opdracht moest worden vervuld. In Kunst en Vliegwerk werd een behendigheidsspel gespeeld en in Muziekwerk moesten zowel vragen over popmuziek beantwoord worden als een muziekstuk gespeeld worden.

KlassewerkElke aflevering had een thema dat terugkwam in het onderdeel Werk in Uitvoering waarin een toneelstukje werd gespeeld dat geheel door de kinderen was bedacht en uitgevoerd, met hulp van de leerkrachten. Van iedere klas deed ook een onderwijzer mee in de rubriek Meesterwerk waarin kennisvragen werden gesteld. Er zat altijd met opzet een vraag bij die te moeilijk was zodat een leerling nooit de schuld zou krijgen als de klas verloren had. In de eerste jaren werden alle provincies vertegenwoordigd door een school en vonden de opnamen nog plaats in een theater. Vanaf het tweede seizoen kreeg de klas met de meeste punten een schoolreis aangeboden.

KlassewerkDe leerzame belevenissen van de klas ergens in Europa waren later te zien in een speciale aflevering, Klassewerk Internationaal. De eerste presentatoren waren Bram van Erkel, zelf afkomstig uit het onderwijs en tevens regisseur van onder meer Oebele, en omroepster Eveline van Velsen-Branbergen. Zij werd na enkele jaren opgevolgd door een andere omroepster, Antoinette van Brink. Het programma werd in 1974 stopgezet om twee jaar later weer terug te keren. Toen Bram van Erkel in 1978 naar de NCRV vertrok nam Hans van Willigenburg, ook omroeper, het van hem over. Hij zou het programma meer dan 10 jaar presenteren.

KlassewerkVast jurylid was musicus Tonny Eyk die de kinderen beoordeelde (nooit lager dan een 7) en op piano begeleide bij de uitvoering van een muziekstuk op een door hen zelf gekozen instrument. In de loop der jaren veranderde de opzet van het programma nauwelijks, al kwamen er af en toe nieuwe rubrieken bij, zoals in 1980 Popwerk, met optredens van popartiesten, en Computerwerk volgde in 1986. Het aantal deelnemende klassen werd in 1982 gewijzigd in twee in plaats van drie. Jaren later, in de duizendste aflevering van Koffietijd, op 28 maart 1999, vertelde Hans van Willigenburg dat Klassewerk het leukste programma is dat hij ooit gemaakt heeft.
 
 


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© KRO

Tags: KRO, Jaren 80, Jaren 70, 1970

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Geja Boomsma
W. van Leeuwen zei:
Op 20 januari 1089 speelde de strijd in KLASSEWERK tussen de OBS De Ekkel uit Eelde en de R.K. St. Stepahanusschoo l uit Rotterdam.De strijd werd met een zeer klein verschil gewonnen door De Ekkel.Van deze televisie uitzending heb ik een video-opname op DVD gezet.
Hallo,Ik ben op zoek naar beeldmateriaal van OBS de Ekkel. Is het mogelijk dat ik een kopie van de DVD kan krijgen?met vriendelijke groet,Geja Boomsma (Eelde-Paterswolde)

Petra Mulder
Op 11-3-1978 was de uitzending waar mijn school De Sprinkplank uit Lelystad aan mee heeft gedaan. Ik deed mee met het onderdeel kunst en vliegwerk. Is er misschien nog iemand die daar beelden van heeft?

Meer televisie-sentiment

Snuf de Hond

Snuf de Hond (2008-2010)

Wanneer de ouders van Tom omkomen tijdens het Duitse bombardement op Rotterdam, wordt hij… Lees meer
Villa Neuzenroode

Villa Neuzenroode (2005)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over twee cliniclowns die onverwachts een villa erven van… Lees meer
Streetwise

Streetwise (1990)

Omschrijving Britse jeugdserie over fietskoeriers in Londen. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven