Kleine Zeemeermin, De (1997)

De Kleine ZeemeerminMet speciaal voor de televisie gemaakte tekenfilms, zoals DuckTales, waren de Disney Studio's eind jaren '80 een succesvolle weg ingeslagen. Bij het ontwikkelen van nieuwe series werd vaak gekeken naar bestaand materiaal. Vooral de filmklassiekers bleken zich hier goed voor te lenen. De eerste avondvullende tekenfilm die voor de televisie werd bewerkt was De Kleine Zeemeermin uit 1989, waarmee Disney voor het eerst sinds jaren weer een tekenfilmhit had gehad. De serie speelt zich af voor de film, in de onderwaterstaat Atlantica waar Ariel, één van de dochters van koning Triton, woont.

De Kleine ZeemeerminDe jonge zeemeermin is zeer nieuwsgierig en trekt er regelmatig op uit met haar vriend, het bangige visje Botje. Dit vaak tot ongenoegen van Sebastiaan, de muzikale krab die haar probeert te behoeden voor de gevaren van de zee. Zo ontmoet Ariel onder andere de Krimikreeft en de zeeheks Ursula, de slechterik uit de film. Maar Ariel maakt ook nieuwe vrienden zoals de jonge zeermeerman Graatje en het walvisjong Stip. In de loop van de serie wordt af en toe aan de film gerefereerd, want behalve Ursula leert Ariel ook de meeuw Jutter kennen en ontmoet ze enkele keren bijna Eric, de prins uit de mensenwereld op wie ze verliefd zal worden.

De Kleine ZeemeerminNet als in het origineel vormt de muziek een belangrijk onderdeel. Speciaal voor de serie werden nieuwe liedjes gecomponeerd en de begintune bestaat uit een medley van de Oscarwinnende muziek van Alan Menken. In de aflevering "De ijzeren vis" komt Hans Christian Andersen voor, de Deense schrijver van het oorspronkelijke verhaal. Met zijn zelfgemaakte onderzeeboot komt hij samen met zijn kat onder water vast te zitten maar wordt gered door Ariel en haar vrienden. Die gebeurtenis inspireert hem uiteraard tot het schrijven van zijn sprookje dat in 1837 voor het eerst werd uitgegeven.

Toen de serie in 1992 van start ging leek deze aan Nederland voorbij te gaan, al kwamen de eerste delen wel op video uit. Dankzij een exclusief contract van de Holland Media Groep (waar RTL 4 deel van uitmaakt) met de Walt Disney Company was de serie vijf jaar later alsnog te zien.
 
 


Met dank aan 'Sweet-as-you' voor diverse Nederlandse afleveringtitels
Publicatiedatum: 23 september 2006
Laatste aanvulling: 11 april 2015

© Walt Disney Productions

Tags: Net5, RTL 4, Jaren 90, 1997, Jaren 10

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Magdalena
Hoi, ik zoek alle series van de kleine zeemeermin wie kan mij hier bij helpen? Groeten, magdalena
animatiefiguur
erg leuke disneyserie *****;-)

Meer televisie-sentiment

Het Zwaard van Ardoewaan

Zwaard van Ardoewaan, Het (1972)

De eerste serie in kleur van de Vlaamse BRT werd de verfilming van een verhaal dat zich afspeelt in… Lees meer
Angela Anaconda

Angela Anaconda (2002)

Omschrijving Canadese animatieserie over de luidruchtige en fantasierijke Angela die in de vijfde… Lees meer
Mini Playback Show

Mini Playback Show (1983-2002)

Henny Huisman werd begin jaren '80 bij toeval ondekt door Joop van den Ende toen hij André Hazes… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven