De Kleine ZeemeerminMet speciaal voor de televisie gemaakte tekenfilms, zoals DuckTales, waren de Disney Studio's eind jaren '80 een succesvolle weg ingeslagen. Bij het ontwikkelen van nieuwe series werd vaak gekeken naar bestaand materiaal. Vooral de filmklassiekers bleken zich hier goed voor te lenen. De eerste avondvullende tekenfilm die voor de televisie werd bewerkt was De Kleine Zeemeermin uit 1989, waarmee Disney voor het eerst sinds jaren weer een tekenfilmhit had gehad. De serie speelt zich af voor de film, in de onderwaterstaat Atlantica waar Ariel, één van de dochters van koning Triton, woont.

De Kleine ZeemeerminDe jonge zeemeermin is zeer nieuwsgierig en trekt er regelmatig op uit met haar vriend, het bangige visje Botje. Dit vaak tot ongenoegen van Sebastiaan, de muzikale krab die haar probeert te behoeden voor de gevaren van de zee. Zo ontmoet Ariel onder andere de Krimikreeft en de zeeheks Ursula, de slechterik uit de film. Maar Ariel maakt ook nieuwe vrienden zoals de jonge zeermeerman Graatje en het walvisjong Stip. In de loop van de serie wordt af en toe aan de film gerefereerd, want behalve Ursula leert Ariel ook de meeuw Jutter kennen en ontmoet ze enkele keren bijna Eric, de prins uit de mensenwereld op wie ze verliefd zal worden.

De Kleine ZeemeerminNet als in het origineel vormt de muziek een belangrijk onderdeel. Speciaal voor de serie werden nieuwe liedjes gecomponeerd en de begintune bestaat uit een medley van de Oscarwinnende muziek van Alan Menken. In de aflevering "De ijzeren vis" komt Hans Christian Andersen voor, de Deense schrijver van het oorspronkelijke verhaal. Met zijn zelfgemaakte onderzeeboot komt hij samen met zijn kat onder water vast te zitten maar wordt gered door Ariel en haar vrienden. Die gebeurtenis inspireert hem uiteraard tot het schrijven van zijn sprookje dat in 1837 voor het eerst werd uitgegeven.

Toen de serie in 1992 van start ging leek deze aan Nederland voorbij te gaan, al kwamen de eerste delen wel op video uit. Dankzij een exclusief contract van de Holland Media Groep (waar RTL4 deel van uitmaakt) met de Walt Disney Company was de serie vijf jaar later alsnog te zien.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan 'Sweet-as-you' voor diverse Nederlandse afleveringtitels
Publicatiedatum: 23 september 2006
Laatste aanvulling: 11 april 2015

© Walt Disney Productions

1000 Resterende tekens


Magdalena
Hoi, ik zoek alle series van de kleine zeemeermin wie kan mij hier bij helpen? Groeten, magdalena
animatiefiguur
erg leuke disneyserie *****;-)
D.k.zmm
Alle afleveringen van de tv serie over de kleine zeemeermin op dit kanaal!!http://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/user/dekleinezeemeer min1?feature=mhumVeel kijkplezier!!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bart Banninks

Bart Banninks (1972)

Omschrijving Vlaamse jeugdserie over een jongen die na een verkeersongeval helderziend wordt en zo… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Lilo & Stitch

Lilo & Stitch (2004-2006)

De eerste 'Lilo & Stitch' film uit 2002 begint op de planeet Turo, ergens ver in de Melkweg, waar… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

TelevisieGeheugen

Gangmakers, De (1988)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over vijf scholieren die zich voornamelijk afspeelt in de… Lees meer