Het KlokhuisNaast Nederland 1 en 2 ging op 4 april 1988 een derde zender van start, Nederland 3, speciaal bedoeld voor programma’s over cultuur, sport en informatieve uitzendingen. Omdat ook Sesamstraat naar Nederland 3 verhuisde wilde Ben Klokman, de toenmalige chef jeugdprogramma's bij de publieke omroep, graag nog een dagelijkse uitzending voor oudere kinderen. Een paar maanden eerder was Het Klokhuis van start gegaan, een keer per week op zondagavond. Van dit educatieve jeugdprogramma duurde iedere aflevering 15 minuten en paste precies bij de doelstelling van de zender.

Het KlokhuisDe opzet van een aflevering is in de meer dan 30 jaar dat het programma inmiddels bestaat niet veranderd. Wekelijks worden er vijf afleveringen uitgezonden waarbij één onderwerp centraal staat. De thema's variëren van spanning (in de eerste uitzending) tot egels, van kinderboeken schrijven tot energiebesparing en van Anne Frank tot Google. De presentatoren gaan vaak op pad om meer te weten te komen over een onderwerp. Hun reportages worden afgewisseld met korte sketches, gespeeld door een vaste groep acteurs. Sommige personages keerden regelmatig terug, zoals de kwebbelende dames To en Ta (Aart Staartjes en Joost Prinsen).

Het KlokhuisZij deden al mee de eerste aflevering, net als professor Fetze Alsvanouds (Aart Staartjes) van de Universiteit van Harderwijk. Ook de vieze kok (Gijs de Lange), de spilzieke Yvette de Vriesch ('met-sch', Loes Luca), het verwende prinsesje Petronella (Tjitske Reidinga) en de marktkoopvrouwen (Wieteke van Dort en Loes Luca) waren meer dan eens te zien. In 1990 dreigde in verband met bezuinigingen Het Klokhuis van de buis te verdwijnen, ondanks dat het programma populair was en al veel prijzen had gewonnen. Nina de Waal, een 11-jarige kijkster, begon een handtekeningenactie via de Achterwerkpagina van de VPRO Gids.

Het KlokhuisNadat er meer dan 30.000 handtekeningen waren verzameld besloot de NOS toch door te gaan. Als dank voor haar actie kreeg Nina een beker van de programmamakers waarop staat dat zij ereburger is van Het Klokhuis. Aan eindredacteur Loes Wormmeester vroeg NRC Handelsblad in 2013, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan, of zij het succes kon verklaren: “Het Klokhuis is zo'n succes omdat het het enige programma is dat iets durft uit te leggen”, aldus Wormmeester, “het is een algemene aanname dat uitleggen saai is, dat kinderen alleen amusement willen. Maar dat is gewoon niet waar. Er is behoefte aan een vrolijke manier van leren over de wereld”.

De bekende begintune, gecomponeerd door Harry Bannink, is al die jaren dezelfde gebleven. In de beginjaren werd de tune gezongen, tegenwoordig wordt een instrumentale versie gebruikt die iets sneller is dan de oorspronkelijke tune.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scans van de twee laatste boeken
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 mei 2018

© NOS/NPS/NTR

1000 Resterende tekens


animatiefiguur
leuke leerzaam moeten we elke week verplicht 2x kijken op school;-)
Linde
Hee Klokhuis!(L)Ik vind klokhuis wel leuk!Want Mijn vader(Marc Verburgh) is er ook afgelopen week op geweest!Alleen ik heb het gemist en kan de herhaling niet vinden op de computer;-)Kuss (L)
Gast
kijk nog steeds(57 jaar

Keek jij hier vroeger ook naar?

Bij Sinterklaas

Bij Sinterklaas (2006)

Wanneer Viviënne op vakantie in Spanje twee pieten op het strand tegenkomt, die tegen haar… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

DVD: De Club van Sinterklaas 5 - De Streken van Tante Toets

Club van Sinterklaas, De 5 - De streken van tante Toets

Uitgebracht: Bridge Entertainment Group Speelduur: 230 minuten Extra: Geen Beschrijving De zwarte… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Henk Temming - De Hulpsinterklaas

Henk Temming - De Hulpsinterklaas (1992)

Als zanger en tekstschrijver van Het Goede Doel maakte Henk Temming na het einde van deze groep in… Lees meer