Kolob-mysterie, Het (1986)

Het Kolob-mysterieDe 12-jarige Gretchen Kierney is een nieuwsgierig meisje dat alles wil onderzoeken. Haar grote droom is om als ruimtereiziger het heelal te ontdekken, en het bekijken van de nachtelijke hemel met haar sterrenkijker is dan ook één van haar favoriete bezigheden. Wanneer Gretchen bij haar oom en tante op het platteland gaat logeren wordt haar aandacht getrokken door een ongewoon uitziende windvaan boven op het dak van de schuur, die ook schijnt te bewegen als het niet waait. Volgens oom Donald stond de koperen vaan er al toen hij nog klein was en heeft hij nooit iets vreemds gemerkt.

Het Kolob-mysterieIn het nabijgelegen dorp leert Gretchen Ronny kennen, een jongen die tijdelijk bij zijn oom Mataui woont. Hij is een maori die zich inzet voor het behoud van het moeras, dat volgens hem niet mag verstoord worden omdat er een vloek op rust. Maar daar denkt projectontwikkelaar Helen Elliott anders over, zij wil het moeras droogleggen en er een woonwijk laten bouwen. Ze logeert in het hotel samen met haar zoontje Bevis. Al snel leert hij Gretchen en Ronny kennen. Het drietal ontdekt dat er in het moeras metalen onderdelen liggen van wat ooit een robotachtig voorwerp geweest moet zijn.

Het Kolob-mysterieOok de windvaan maakt daar deel van uit. In het geheim zetten ze het apparaat in elkaar, en met succes. Het blijkt om een ruimtesonde te gaan die de naam Kolob heeft. Eeuwen geleden is de sonde vanuit de ruimte naar de aarde is gestuurd om de mensen te onderwijzen. De kinderen zijn eerst enthousiast want Kolob weet antwoorden op al hun vragen. Maar als overal in het dorp de stroom uitvalt, auto's niet meer rijden en uiteindelijk mensen niet meer bewegen begrijpen ze dat Kolob een gevaar is en dat ze buitenaardse hulp nodig hebben om de sonde uit te schakelen.

Deze spannende serie uit Nieuw Zeeland is geschreven door Ken Catran, die al eerder het scenario maakte voor De Moddermonsters. De originele titel Children of the Dog Star verwijst naar de Hondsster (ook bekend als Sirius), een heldere ster waar Kolob vandaan zou komen.
 
 


Publicatiedatum: 22 juli 2006
Laatste aanvulling: 16 april 2015

© Television New Zealand (TVNZ)

Tags: NCRV, BRT, Jaren 80, Jaren 90, 1986

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Joerie
Ja geweldige serie, maar de meeste mensen zitten je glazig aan te kijken als je ze vraagt of ze deze kennen. Ik weet vrij zeker dat het in Nederland onder de naam 'De koperen madelief' werd uitgezonden, naar de bloemvormige windvaan, die 's nachts nogal verontrustende geluiden maakte. Ook ik moet bij het horen van de naam Sirius nog steeds direct aan deze serie denken.
NK
Hier ben ik ook al jaren naar op zoek. Ik heb deze serie ooit één keer op TV gezien in de jaren tachtig. Gravend in mijn geheugen dacht ik dat dat in 1987 moet zijn geweest, maar 1986 zoals hier staat kan ook best. Het is ook alweer zolang geleden. Een jaar of drie of twee geleden vond ik hier de titel van deze serie terug en verder zoekend kwam ik ook op de tekst dat deze serie wegens gedoe met rechten nooit op video of dvd is verschenen. Maar daaraan komt een eind want ik ontdekte net dat TVNZ de serie nu wel op dvd uit brengt. Vanaf 3 juli 2009 is de dvd te koop in Nieuw Zeeland. @NKBedankt voor de informatie over de dvd, deze gegevens zijn inmiddels toegevoegd.

Meer televisie-sentiment

Seabert

Seabert (1986-1988)

Deze tekenfilm gaat over het Amerikaanse jongetje Tommy. Hij mag met zijn oom Smokey mee op… Lees meer
Finding Dory

Finding Dory (2016)

Het vervolg op ‘Finding Nemo’ speelt zich een jaar na de eerste film af maar het kostte de makers… Lees meer
Thundercats

Thundercats (1989-1991)

De inwoners van Thundera evacueren net voordat deze planeet verwoest wordt door de gemene Mutants,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven