Kon hesi baka - Kom gauw terugDeze jeugdserie, naar het gelijknamige jeugdboek dat in 1977 de Gouden Griffel won, gaat over het leven in Suriname voor de onafhankelijkheid in 1975. Henk Barnard bewerkte zijn eigen boek tot scenario en voerde ook de regie. Het verhaal gaat over Georgien en Herwin Kraal, twee Surinaamse kinderen. Hun moeder woont en werkt in Nederland, om geld te verdienen voor hun overtocht. Tot die tijd logeert Herwin bij de buren in Paramaribo en Georgien op het platteland bij hun oom Albert. Daar gebeuren vreemde dingen. De bittere cassaveplant gaat dood, tante Lucy wordt ziek en niemand weet wat ze mankeert.

Kon hesi baka - Kom gauw terugVolgens Maryleen, de vriendin van Georgien, zou het wel eens 'wisi' kunnen zijn: tovenarij. De vriendinnen besluiten de raad te vragen van een Loekoeman, een soort waarzegger. Die zegt dat ze iets roods moeten zoeken bij de cassave. Inmiddels heeft Georgien een brief van haar moeder gekregen. Ze kan met Herwin naar Nederland komen. Maar zolang tante Lucy ziek is, wil ze niet weg. Dan vinden Georgien en Maryleen inderdaad iets roods: een wisiflesje. Het blijkt dat de handelaar die de groenten koopt het wisiflesje op de plantage had gegooid nadat hij ruzie had gemaakt met oom Albert.

Kon hesi baka - Kom gauw terugGeorgien gooit het flesje in de auto van de groentehandelaar kapot en tante Lucy is op slag weer beter. Nu kan Georgien zich eindelijk voorbereiden op de reis naar Nederland. Na een lange reis arriveren Georgien en Herwin op Schiphol. Ze gaan bij vrienden van hun moeder wonen, tante Mavis en oom Henry. Ook maken ze kennis met hun nieuwe school in Amsterdam en ervaren wat discriminatie is. Het is voor hen heel erg wennen in Nederland. Alles lijkt anders: de huidskleur van de mensen, het klimaat en de gewoonten. Georgien wil graag verpleegster worden en dan terugkeren naar Suriname om mee te helpen het land op te bouwen.

In 1980 werd de serie, het eerste door de IKON gemaakte jeugddrama, opnieuw gemonteerd en nu uitgezonden in vier delen.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 17 oktober 2015

© IKON

1000 Resterende tekens


Kon hesi baka - Kom gauw terug
Kon hesi baka - Kom gauw terugNU OP YOUTUBE: DE COMPLETE SERIEhttp://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=UR-ZLY8zR84
Daantje Alida
Dit boek was van me moeder het is super luek. ik doe mijn boek bespreking over Kon hesi baka. :D ;-) Super leuk!!!
lottoreep
ik heb net het boek gelezen dat van me moeder is geweest en ik zou et graag in een srie tru zien dat lijkt me super!!!1 :D

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Mary Poppins

Mary Poppins (1964)

De Australische schrijfster Helen Goff emigreerde in 1924 naar Groot Brittannië waar ze ging… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sprookjes

Sprookjes (2004-2008)

Eén van de doelstellingen van de Belgische omroep VRT is om het Europese culturele erfgoed te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Kinderen zijn de Baas!

Kinderen zijn de Baas! (1997-2001)

Twee jaar na het begin van SBS6 startte de zender met het ochtendprogramma Kinderen zijn de Baas… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven