Kouwe kunstjesOmdat Micky het niet zo goed doet op school moet haar vader voor een gesprek bij haar klassenleraar langskomen. Vooral in taal is ze niet goed, ze zit liever in het berghok van alles in elkaar te knutselen. Ze krijgt daarom de opdracht een opstel te schrijven. Haar verhaal moet de titel 'Triomf der techniek' krijgen. Haar vader besluit Micky te helpen door haar allerlei belangrijke uitvindingen te laten zien, te beginnen bij het wiel. Dan blijkt dat Micky haar tijd niet heeft zitten verdoen in het berghok. Ze heeft een verplaatsdoos uitgevonden, een houten kist met net genoeg plaats voor twee personen.

Kouwe kunstjesMet de verplaatsdoos kunnen Micky en haar verbaasde vader makkelijk door heel het land reizen. Ze bezoeken onder andere een fabriek, een kerncentrale, een kazerne en andere plaatsen waar techniek een belangrijke rol speelt. Micky heeft zo haar twijfels bij sommige uitvindingen. Dankzij het wiel zijn er auto's waarmee mensen zich sneller kunnen vooruit bewegen, maar toch staan veel auto's stil in de file. Dat kan toch niet de triomf van de techniek genoemd worden? Nadat ze met de verplaatsdoos een opdringerige kolonel op de hei heeft afgezet besluit Micky daar haar opstel over te schrijven.

Het doel van deze serie was om kinderen meer inzicht te laten krijgen in het begrip techniek, en zowel de positieve als negatieve kanten van technologische ontwikkelingen te laten zien. In de eerste opzet zou alleen het thema milieuvervuiling aan bod komen. Micky en haar vader zouden twee jaar later opnieuw te zien zijn in de serie Schade en schande. Ook hier staat een uitvinding centraal: de tomaatstaaf, een genetische gemanipuleerde tomaat die even lang als een komkommer is.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scan van het boek
Publicatiedatum: 16 mei 2009
Laatste aanvulling: 17 september 2015

© IKON

1000 Resterende tekens


Sieneke
Ja dat kan ik me ook nog herinneren! De kast heette inderdaad verplaatsdoos. Het was een licht houten kast, met een rond raampje zoals dat ook in een sauna zit. Ze wees dan wat aan en belandde daar dan met de doos in de struiken ofzo want hij was niet al te accuraat. Het was in een serie die op woensdag werd uitgezonden in de tijd dat de IKON vaker nederlandse series had. Zo kwam er hierna een serie over opgekweekte tomaten waar gif in zou zitten en dit speelde zich af in een laboratorium.
robert
ik kan me herinneren dat deze serie op tv zat. mijn neef en ik speelden het helemaal na. hoofdrol-meisje heeft een soort kast met een rond raampje. daarin hangt een landkaart en daar kan ze op aan geven waar ze heen wil. de "kast heette bij mijn beste weten de "verplaatsdoos.... of hebben mijn neef ik ik dat zo genoemd....???

Keek jij hier vroeger ook naar?

Ciske de Rat

Ciske de Rat (1986)

Met meer dan anderhalf miljoen bezoekers was 'Ciske de Rat' één van de succesvolste films van 1984.… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De avonturen van Bert en Ernie

Bert en Ernie, De avonturen van (2009-2012)

Geen aflevering van Sesamstraat is compleet zonder Bert en Ernie. Sinds de start van de serie, in… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De Kleine Zeemeermin

Kleine Zeemeermin, De (1989)

Hans Christian Andersen publiceerde zijn sprookje over een zeemeermin die verliefd wordt op een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven