Kouwe kunstjesOmdat Micky het niet zo goed doet op school moet haar vader voor een gesprek bij haar klassenleraar langskomen. Vooral in taal is ze niet goed, ze zit liever in het berghok van alles in elkaar te knutselen. Ze krijgt daarom de opdracht een opstel te schrijven. Haar verhaal moet de titel 'Triomf der techniek' krijgen. Haar vader besluit Micky te helpen door haar allerlei belangrijke uitvindingen te laten zien, te beginnen bij het wiel. Dan blijkt dat Micky haar tijd niet heeft zitten verdoen in het berghok. Ze heeft een verplaatsdoos uitgevonden, een houten kist met net genoeg plaats voor twee personen.

Kouwe kunstjesMet de verplaatsdoos kunnen Micky en haar verbaasde vader makkelijk door heel het land reizen. Ze bezoeken onder andere een fabriek, een kerncentrale, een kazerne en andere plaatsen waar techniek een belangrijke rol speelt. Micky heeft zo haar twijfels bij sommige uitvindingen. Dankzij het wiel zijn er auto's waarmee mensen zich sneller kunnen vooruit bewegen, maar toch staan veel auto's stil in de file. Dat kan toch niet de triomf van de techniek genoemd worden? Nadat ze met de verplaatsdoos een opdringerige kolonel op de hei heeft afgezet besluit Micky daar haar opstel over te schrijven.

Het doel van deze serie was om kinderen meer inzicht te laten krijgen in het begrip techniek, en zowel de positieve als negatieve kanten van technologische ontwikkelingen te laten zien. In de eerste opzet zou alleen het thema milieuvervuiling aan bod komen. Micky en haar vader zouden twee jaar later opnieuw te zien zijn in de serie Schade en schande. Ook hier staat een uitvinding centraal: de tomaatstaaf, een genetische gemanipuleerde tomaat die even lang als een komkommer is.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan Ted Kerkjes voor de scan van het boek
Publicatiedatum: 16 mei 2009
Laatste aanvulling: 17 september 2015

© IKON

1000 Resterende tekens


Sieneke
Ja dat kan ik me ook nog herinneren! De kast heette inderdaad verplaatsdoos. Het was een licht houten kast, met een rond raampje zoals dat ook in een sauna zit. Ze wees dan wat aan en belandde daar dan met de doos in de struiken ofzo want hij was niet al te accuraat. Het was in een serie die op woensdag werd uitgezonden in de tijd dat de IKON vaker nederlandse series had. Zo kwam er hierna een serie over opgekweekte tomaten waar gif in zou zitten en dit speelde zich af in een laboratorium.
robert
ik kan me herinneren dat deze serie op tv zat. mijn neef en ik speelden het helemaal na. hoofdrol-meisje heeft een soort kast met een rond raampje. daarin hangt een landkaart en daar kan ze op aan geven waar ze heen wil. de "kast heette bij mijn beste weten de "verplaatsdoos.... of hebben mijn neef ik ik dat zo genoemd....???

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Giedy Giraffe

Giedy Giraffe (1980)

Omschrijving Animatieserie over de belevenissen van een uit de dierentuin weggelopen giraffe,… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Prins van Atlantis

Prins van Atlantis (1998)

Omschrijving Frans-Britse tekenfilmserie over prins Akata, de laatste afstammeling van het volk van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bibelebons

Bibelebons (1972-1975)

Bij de naam 'Bibelebons' zullen veel mensen denken aan de Bibelebonse berg waar Bibelebonse mensen… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven