De Kris PusakaProducent Carl Tewes wilde na twee reeksen Q & Q graag een avonturenserie maken die zich tegen de achtergrond van het koloniale verleden van Nederland in Indonesië zou afspelen. Schrijver Anton Quintana deed hiervoor uitvoerig research. Hij bedacht het verhaal over een gestolen kris: een traditioneel Indonesisch steekwapen, vaak met een gegolfde kling. Van oorsprong is een kris een religieus voorwerp waaraan bijzondere krachten worden toegedicht, die zowel negatief als positief kunnen zijn. Wanneer de kris van generatie op generatie overgaat spreekt men van een 'pusaka', een erfstuk waarin de geest van de voorouders huist.

De Kris PusakaBen van Rooyen, een medewerker van het Tropeninstituut gespecialiseerd in de Javaanse cultuur, wordt door een veilinghouder getipt over een oude kris die ter veiling is aangeboden. Ben heeft al snel door dat het om een Matamaram kris gaat, een 'heilige' kris. Tijdens de veiling blijkt hij niet de enige geïnteresseerde. Ook antiekhandelaar Santos wil de kris kopen, maar Ben weet het hoogste bod uit te brengen. Als hij van professor Smit hoort dat de kris van onschatbare waarde is voor de familie waar deze aan toebehoort besluit Ben de erfgenamen op te sporen. Maar voordat hij zijn speurtocht kan beginnen wordt de kris gestolen.

De Kris PusakaBen verdenkt Santos, die een slechte reputatie heeft, maar kan niets bewijzen. Samen met zijn broer Mark vertrekt hij naar Indonesië voor een al eerder geplande culturele reis. Daar kruist de kris opnieuw hun pad als ze horen dat Santos vermoord is - met de kris. Deze spannende en mysterieuze serie werd op locatie opgenomen in Amsterdam, Rotterdam, Djakarta, Bogor, Sukabumi en Yogyakarta. Door een rechtenkwestie kon de serie jarenlang niet vertoond worden, maar op 19 mei 2007 kon het eerste exemplaar van de dvd-box aan hoofdrolspeler Willem Nijholt worden overhandigd.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 februari 2013

© Carl Tewes Filmprodukties/KRO/Just Entertainment/Source 1 Media

1000 Resterende tekens


F.Bernet
Ik was inmiddels volwassen geworden (22jaar),maar dit kun je beslist geen kinderserie noemen.Sommige zaken kun je pas begrijpen door er diep over na te denken,vooral als het om occultisme gaat! Mijn complimenten voor de accuratesse.
Ferry
Vond het leuk in het begin,2e gedeelte vond ik wat saai en tegenvallen.
Frank
Jammer dat deze serie nooit herhaal is

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Dik Voormekaar Show

Dik Voormekaar Show, De (1977-1979)

André van Duin maakte op 16-jarige leeftijd zijn televisiedebuut in het AVRO-programma Minjon. Al… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Secret Valley

Secret Valley (1982-1983)

Ongeveer een halve eeuw geleden wemelde het in Secret Valley (Australië) van de goudzoekers, die… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Schade en Schande

Schade en Schande (1982)

Na haar eindexamen weet Micky Timmerman nog niet goed wat ze wil doen, verder gaan studeren of… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven