Kulderzipken (1998)

KulderzipkenIn zijn scenario’s voor de kinderseries Carlos en Co en Dag Sinterklaas had Hugo Matthyssen al laten zien van absurde situaties te houden. Voor iets oudere kinderen bedacht hij een sprookjesreeks over een boerenzoon die in de meest bizarre en komische situaties terechtkomt. Zijn avontuur begint als koning Jozef en koningin Angina het de hoogste tijd vinden dat hun brutale dochter, prinses Prieeltje, gaat trouwen. Maar van alle edellieden die zich bij het kasteel melden moet zij niets hebben. Ten einde raad laat de koning zijn dienaren, de gebroeders Grimm, een wedstrijd organiseren.

KulderzipkenWie de drie gouden haren uit de kin van de moeder van de duivel trekt mag met zijn dochter trouwen. Kulderzipken, een naar eigen zeggen eenvoudige boerenjongen, lukt het om de opdracht met succes te voltooien. Hij wordt verliefd op de prinses en zij houdt ook van hem, maar koning Jozef heeft liever geen gewone burger als schoonzoon. Geholpen door de moeder van de duivel, die probeert haar zoon aan prinses Prieeltje te koppelen, bedenkt hij onmogelijke opdrachten die Kulderzipken moet uitvoeren. Zo moet hij naar de hoogste berg ter wereld op zoek naar een zeldzame parel, een draak verslaan en de onzichtbare keizer verjagen.

KulderzipkenHij krijgt daarbij hulp van de Grimmbroers, die zich telkens vergissen in zijn naam en hem onder meer Keldertrapken, Zolderkipken en Keuterdipken noemen. De hoofdrolspelers uit Dag Sinterklaas, Bart Peeters en Jan Decleir, werden gevraagd om respectievelijk Kulderzipken en koning Jozef te spelen. Bart Peeters vond de rol van boerenzoon te veel typecasting maar speelde graag enkele gastrollen, waaronder die van de grootmoeder van de Duivel. De eerste reeks was direct een succes in Vlaanderen, mede dankzij de fantastische decors van Kris Van Cappellen en de fraaie kostuums van Rit Verbeelen.

Hugo Matthysen mocht een tweede reeks schrijven, waarin Kulderzipken en prinses Prieeltje met elkaar mogen trouwen maar niet voordat Kulderzipken het land Alsdanië en zelfs de maan bezoekt. Aanvankelijk had de BRT bezwaren tegen de naam Kulderzipken omdat kinderen moeite zouden hebben om deze te onthouden, maar Hugo Matthysen wist de omroep te overtuigen de naam te handhaven.
 
 


Publicatiedatum: 12 augustus 2012
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© BRT

Tags: AVRO, BRT, Jaren 90, Jaren 00, 1998

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

sofie
weet er iemand de voornaam van de maarschalk van kabeljonie?
Menno
Dat kasteel lijkt wel heel erg op het kasteel van sinterklaas uit Dag Sinterklaas. :P

Meer televisie-sentiment

Pol

Pol (1978)

Omschrijving Deense tekenfilmserie over het beertje Pol die samen met zijn vrienden Pel de pelikaan… Lees meer
Koen Kampioen

Koen Kampioen (2012)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over de 12-jarige Koen die speelt in de D1 van voetbalclub FC… Lees meer
De Boze Bevers

Boze Bevers, De (2000)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de temperamentvolle bevers Boris en Benno die niet… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven