Lang Leve de KoninginDe 8-jarige Sara is niet blij en voelt zich tegelijkertijd erg dom todat ze via haar vriendje Victor het schaakspel ontdekt. Van haar zakgeld koopt ze een bijzonder schaakspel dat in haar fantasie tot leven komt. Ze raakt daarbij vooral bevriend met de witte koningin. Ze voorkomt zo dat er een oorlog ontstaat tussen het witte en het zwarte rijk. Sara's moeder, die ten onrechte beweert dat haar vader haar heeft verlaten, ligt behoorlijk dwars en vindt dat Sara meer tijd in school dan in het schaken moet steken. Maar door het schaken komt Sara juist steeds meer te weten over haar vader die ze erg mist.

Lang Leve de KoninginZe leert schaken als de beste en wint zelfs als enige van de meester tijdens een schaakwedstrijd. Ze heeft het talent niet van een vreemde want Sara ontdekt dat haar vader een beroemd schaker is. Wanneer hij de stad bezoekt voor een schaaktoernooi waar schoolkinderen aan mee kunnen doen wil Sara niets liever dan tegen hem schaken. Door het toernooi komen de ouders van Sara elkaar na jaren weer tegen. Met hulp van de witte koningin komen ze zelfs weer dichter bij elkaar waardoor Sara weer vrolijk in het leven komt te staan. Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige speelfilm uit 1995.

Voor het scenario liet Esmé Lammers zich inspireren door het boekje 'Oom Jan leert zijn neefje schaken', geschreven door haar grootvader, wereldkampioen schaken Max Euwe. De film heeft diverse prijzen gewonnen in binnen- en buitenland. De film won in Nederland een Gouden Kalf voor beste film en is ook vertoond op de Belgische en Duitse televisie.
 
 


Publicatiedatum: 4 mei 2009
Laatste aanvulling: 27 april 2018

© First Floor Films/AVRO/Bridge Entertainment Group

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

selena
het is in het begin:Koningin, koninginIederee n vindt mij te minEn ga ik daar dan dwars tegeninBen jij mijn beste vriendin

Meer televisie-sentiment

Archibald

Archibald (1982)

Omschrijving Franse educatieve tekenfilmserie over de toverhond Archibald, onder andere uitgezonden… Lees meer
Alf op Melmac

Alf op Melmac (1988-1990)

Om zoveel mogelijk van het succes van een serie te profiteren worden al sinds het begin van het… Lees meer
Beugelbekkie

Beugelbekkie (2001-2003)

Sharon Spitz is een meisje zoals zoveel meiden van dertien met typische tienerproblemen, en zit… Lees meer