LappenkatEr was eens, nog niet zo heel lang geleden, een klein meisje dat Emily heette... zo begint de van oorsprong Britse animatieserie Lappenkat, waarbij aan de hand van oude foto's het verhaal verteld wordt van de bijzondere winkel van Emily. In haar winkeltje is niets te koop, er zijn alleen gevonden voorwerpen te zien die ze ooit heeft meegebracht. Nieuwe voorwerpen legt ze altijd in de etalage naast een grote pluche kat. Wanneer Emily enkele magische woorden uitspreekt komt de slapende kat al geeuwend tot leven, veranderen de zwart-wit foto's in een kleurenfilm en begint het verhaal pas echt.

LappenkatEmily is plotsklaps verdwenen, maar de andere figuren in de etalage zijn ook tot leven gekomen. De lappenpop Madeleine, de gitaar spelende pad Gabriël en de houten boekensteun in de vorm van een specht worden net als de lappenkat wakker. Ook de muizen die als ornamenten te zien zijn op een klein orgel komen tot leven. Samen bekijken ze het vaak wonderlijke voorwerp dat in de etalage is neergelegd en proberen er achter te komen wat het precies is. Maar wanneer de lappenkat weer in slaap valt worden de andere personages ook weer levenloos, en de film verandert weer in oude foto's.

Vooral in Groot-Brittannië is deze serie nog altijd populair. Bij de verkiezing in 2001 door de zender Channel 4 van het meest favoriete kinderprogramma ooit eindigde Bagpuss, de originele titel van Lappenkat, op de vierde plaats.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 18 oktober 2015

© Smallfilm

1000 Resterende tekens


Geertje
Voor iedereen die zoekt: filmpjes/afleveringen vind je op youtube, zoek op 'Bagpuss'... En ik ben ook 1 van degenen die na talloze keren zoeken, eieieieieieinde lijk op deze pagina terechtkwam en de serie terugvond (6 juli 2016 om precies te zijn), dacht daarvoor al bijna dat het alleen in mijn peuterbrein had bestaan, dat ik het zelf verzonnen had, omdat ik het nergens terug kon vinden. Ik kon me alleen nog iets herinneren met muisjes, en een rieten mand (waarschijnlijk de stoel van de pop). Ik was 3 á 4 jaar oud toen het werd uitgezonden.
Sophie Zondervan
Jaaaa wat leuk. Ik heb al een aantal keer op Internet naar deze serie uit mijn kleutertijd (maar blijkbaar was ik al 6) gezocht. Op woensdagmiddag een hele lieve mevrouw, Judith Bosch, die kinderprogramma 's aankondigde en de 2e was De Lapjeskat. Ik was er weg van! Kan me er weinig meer van herinneren, alleen dat de lapjeskat een mannenstem had terwijl lapjeskatten altijd vrouwtjes zijn haha. Maar een knuffel-lapjeskat kan vast wel een kater zijn. ;-) Leuk ook te lezen dat anderen zich deze serie ook nog herinneren.
DebbY Slijngard
Eureka! Eindelijk heb ik hier gevonden waar ik al een hele poos naar op zoek was! Ik kon maar niet op de naam van deze serie komen. Ik was negen toen deze serie werd uitgezonden. Och och,, wat een heerlijk sentiment. Bedankt bedankt bedankt!!!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Appelmoes met Taartjes

Appelmoes met Taartjes (1982)

Omschrijving Nederlandse poppenserie waarin de relatie tussen kinderen en hun ouders centraal… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Henkies Droomboom

Henkie's droomboom (1977)

Omschrijving Zweedse tekenfilmserie over een jongetje dat het liefst bovenin een boomtop ligt te… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Fantasia

Fantasia (1940)

Film en muziek zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker bij tekenfilms. Walt Disney… Lees meer