LassieLassie was voor het eerst in 1954 op de Amerikaanse televisie te zien en de serie rond de populaire collie zou maar liefst 19 seizoenen lopen. De reeks was gebaseerd op het boek “Lassie come home” van Eric Knight uit 1938, maar al in 1859 was er een kort verhaal van Elizabeth Gaskell over een hulpvaardige collie, “The half brothers”, uitgebracht. Het boek van Eric Knight werd verfilmd in 1943, met onder andere een piepjonge Elizabeth Taylor, en er zouden tot 1951 nog zes vervolgfilms gemaakt worden. Pal, de hond die als Lassie in alle films te zien was, zou ook in twee proefafleveringen voor de televisieserie spelen.

LassieZijn zoon Lassie Junior, en later ook zijn kleinzonen Spook en Baby, werden de hoofdrolspelers van de serie die acht jaar na de Amerikaanse start ook op de Nederlandse televisie door de NCRV werd uitgezonden. Net als in Amerika werden de heldendaden van Lassie populair en de collie een geliefd hondenras. Speciaal voor jonge kijkers werden in 1966 en 1967 enkele afleveringen Nederlands nagesynchroniseerd. In de loop der jaren verwisselde Lassie enkele malen van eigenaar. De eerste was de 11-jarige Jeff Miller die met zijn moeder en grootvader op een boerderij woonde. Jeffs beste vriend was Porky die zelf ook een hond had, Pokey.

LassieOmdat na drie seizoenen enkele acteurs wilden stoppen verhuisde de familie naar de grote stad en kreeg Lassie een nieuw baasje, de weesjongen Timmy, die geadopteerd was door de familie Martin. De opzet van de serie veranderde niet veel. Lassie kwam in actie nadat een mens of dier in nood zat, in de meeste gevallen Timmy die ergens vast was komen te zitten. Jon Provost, die Timmy speelde, noemde zijn autobiografie in 2007 “Timmy’s in the well” omdat Timmy overal had vast gezeten behalve in een put. Na zeven seizoenen en vele avonturen vond Jon Provost het mooi geweest en besloot hij het contract voor nog eens drie jaar niet te tekenen.

LassieDe producenten bedachten dat de familie Martin naar Australië zouden verhuizen maar dat Lassie eerst een half jaar in quarantaine zou moeten. Omdat hij niet zou willen dat Lassie een half jaar zou worden opgesloten besloot Timmy zijn hond in Amerika achter te laten. Parkopzichter Corey Stuart werd de nieuwe eigenaar en zou Lassie vaak meenemen tijdens zijn werk voor de U.S. Forest Service. Inmiddels werd de serie in kleur uitgezonden en werd er vaak op locatie gefilmd om de prachtige Amerikaanse natuur te laten zien. Na zes seizoenen besloot Lassie door het land te gaan zwerven en overal mensen en dieren te helpen die in nood waren.

De laatste twee jaar van de serie woonde Lassie op de Holden Ranch, een weeshuis voor jongens. In loop der jaren zijn de avonturen van Lassie regelmatig opnieuw bewerkt voor speelfilms, tekenfilms, televisiefilms en de televisieseries The New Lassie in de jaren ’80 en Lassie in de jaren ’90. De tekenfilmserie De nieuwe avonturen van Lassie is op 30 juni 2014 bij de EO van start gegaan.
 
 

Gerelateerde artikelen


Met dank aan John Beringen
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 september 2017

© Wrather Corporation

1000 Resterende tekens


animatiefiguur
leuke lassie
Gandalf
Ik heb nog een aanvulling voor de site. Lassie zou t/m 1980 op tv geweest zijn, maar in 1988 was hij weer op tv. Ik heb hier toen veel naar gekeken. Ik heb eens in het krantenarchief gekeken en daaruit bleek dat deze in 1988 op woensdags werd uitgezonden. Uit het AD van bv 16 mei 1988 blijkt dat Lassie toen weer werd [email protected], maar de uitzendingen na 1980 waren herhalingen bij de EO.
Yozah
Ik hield het nooit droog bij deze serie.Met een tante op de bak kijken en die jankte even hard mee.Het was zalig.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium

Theo & Thea en de Ontmaskering van het Tenenkaasimperium (1989)

Na vier jaar Theo & Thea op televisie namen Arjan Ederveen en Tosca Niterink afscheid van hun… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb ministars1

MiniStars (1986-1991)

Begin jaren '80 was Minipops een populair programma dat te zien was op de Britse zender Channel 4.… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Slaapkamer... wakker worden!

Slaapkamer... wakker worden! (1992)

Omschrijving Australische poppenserie over het speelgoed in een kinderkamer dat tot leven komt,… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven