Lawaaipapegaai"De AVRO was op 1 oktober 1946 begonnen met een radioprogramma voor de allerkleinsten, Kleutertje, Luister. Hierin werden verhaaltjes verteld en liedjes gezongen. Het programma werd goed beluisterd en in 1955 volgde een eenmalige televisievariant, Kleutertje, Kijk. De kinderen werden door ‘tante’ Lily Petersen en ‘oom’ Herman Broekhuizen altijd begroet met “Dag kindertjes van het hele land”, voor het laatst op 30 december 1975.  Een week later ging de opvolger van start, Radio Lawaaipapegaai, gemaakt door een nieuw team, bestaande uit Burny Bos, Wieteke van Dort en Joop Stokkermans.

LawaaipapegaaiBurny Bos was een voormalig onderwijzer en Wieteke van Dort had een opleiding tot kleuterleidster afgerond. Behalve verhaaltjes vertellen en liedjes zingen werden kinderen nu ook vertrouwd gemaakt met de wereld om hen heen. Iedere week werd een thema gekozen dat in uitzendingen van 10 minuten werd besproken op de dinsdag- en donderdagochtend waarvoor Joop Stokkermans een liedje componeerde. Daarbij werden lastige thema’s als overlijden of echtscheiding niet vermeden. Burny Bos speelde zelf vaak de niet al te slimme Gijs Radijs aan wie iets moest worden uitgelegd.

LawaaipapegaaiDe nieuwe opzet van het kleuterprogramma was direct succesvol en werd regelmatig bekroond, onder meer in Barcelona met de Premio Ondas als beste jeugdprogramma van 1977 en een Edison voor de muziek. Het radioprogramma voor kleuters werd zo'n succes dat de makers in 1978 een proefaflevering van 30 minuten voor televisie mochten maken, Studio Lawaaipapegaai. De speelduur bleek voor jonge kijkers te lang, maar de overstap van radio naar televisie was geslaagd. Een jaar later ging de serie echt van start met afleveringen van 10 minuten, eerst als Lawaaipapegaai en vanaf 1981 als De Lawaaipapegaai presenteert Papelawaaigaai.

Het programma won onder meer een eervolle vermelding van de Nipkowschijf. Na zes jaar radio en drie jaar televisie waren volgens Burny Bos alle thema’s wel een keer behandeld. Zowel het radio- als het televisieprogramma stopten in 1982 maar de naam Lawaaipapegaai is blijven bestaan. Zo zijn er anno 2015 onder meer een kinderdagverblijf, vogelopvang en radiostation met deze naam.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanulling: 20 december 2015

© AVRO

1000 Resterende tekens


Margje
Hee bedankt! Volgens mij heb ik een begin tune in mijn hoofd welke misschien wel helemaal geen begintune is. Het fragment dat ik graag nog eens zou horen maar niet kan vinden gaat ongeveer zo:'he jij ben je thuiskom op bezoek in het poppenhuishe jij ben je daarkom op zoek 'k zet je stoeltje vast klaar.."tenminste, dit is wat in mijn herinnering zit...
RoosjeRoosje
De begintune, en heel veel andere liedjes, zijn te beluisteren ophttp://www.kinderliedjes.overtuin.net/muziek_lawaaipa pegaai.htmlen op:http://www.kinderliedjes.overtuin.net/muziek_lp.htmlDe LP's zijn op CD na te bestellen bij:http://www.fonos.nl/Helemaal geweldig radioprogramma! !
margje
Gaaf!! Omdat ik nog te jong was, ken ik vooral de begintune. Waar kan ik deze beluisteren?

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Yakkity Yak

Yakkity Yak (2004)

Omschrijving Australisch-Canadese tekenfilmserie over de yak Yakkity die het als komiek wil gaan… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb liegebeest9

Liegebeest (1983-1987)

De Vlaamse poppenserie Liegebeest is alleen op de Belgische televisie te zien geweest, maar trok… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

De prins en de arme jongen

Prins en de Arme Jongen, De (1977)

Omschrijving Britse jeugdserie over een prins en een gewone jongen die zoveel op elkaar lijken dat… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven