Legende van de Bokkerijders, De (1994-1995)

De Legende van de BokkerijdersIn de 18de eeuw werd Limburg geteisterd door plunderende bendes tijdens een reeks oorlogen. Omdat ook kerken bestolen werden ging het volgens de bijgelovige bevolking om duivelsaanbidders, waarvan een gehoornde bok het symbool was. Of deze roversbende ook echt bestaan heeft is nooit achtergehaald. Omdat de plunderaars 's nachts op meerdere plaatsen overvallen pleegden ontstond het verhaal dat ze zich op een bok door de lucht zouden verplaatsen en kregen ze de naam Bokkerijders. Volgens andere verhalen namen de gemaskerde rovers het juist op voor de arme bevolking en stalen ze alleen van de rijken.

De Legende van de BokkerijdersHet boek dat Ton van Reen over de legende schreef, "Ontsnapt aan de galg", was de inspiratiebron voor deze coproductie van de Nederlandse KRO, de Vlaamse BRT, het Duitse ZDF en het Franse FR3. Het verhaal speelt zich af rond 1760. De Bokkerijders lijken te zijn verdwenen maar de arme boeren zijn hen nog niet vergeten. Ze kunnen de hoge belastingen die de Oostenrijkse keizerin hen dwingt te betalen niet langer opbrengen. Zij wordt vertegenwoordigd door de schout die onder een hoedje speelt met de kanunnik van Rolduc. De kerk is immers in het bezit van de mijnen, het enige alternatief voor de boeren.

De Legende van de BokkerijdersMaar werken in de mijn is ongezond, levensgevaarlijk en wordt slecht betaald. Voor Martien Kremers, een boerenzoon van 14 jaar, dreigt hetzelfde lot. Van zijn oom Lei de Tinnegieter hoort hij spannende verhalen over de Bokkerijders, die het opnamen voor de armen. Deze legende doet Martien besluiten om het goud dat de schout heeft opgehaald te stelen en terug te geven aan de boeren. Ook wil hij met een deel van het geld zijn zieke zusje Lotteke helpen. Het loopt heel anders dan hij had gedacht want het goud dat Martien steelt wordt opnieuw gestolen. Iedereen is op zoek naar de buit: de schout, de boeren èn de Bokkerijders.

De Legende van de BokkerijdersZij zijn opeens terug en worden geleid door de geheimzinnige Zwarte Kapitein, waarvan niemand weet wie er achter het masker schuilgaat. De legende van de Bokkerijders inspireerde Willy Vandersteen in 1948 voor het gelijknamige Suske en Wiske-album waarin Lambik erachter komt dat één van zijn voorvaders een Bokkerijder was. De attractie Villa Volta in de Efteling vertelt het verhaal van Hugo van de Loonsche Duynen, aanvoerder van de Bokkerijders. Ter introductie van deze legende zond de TROS op 26 april 1996 de korte film 'Hugo' uit. In 2003 is het Bokkenrijdersgenootschap opgericht, een vereniging voor iedereen geïnteresseerd in het fenomeen bokkenrijders.

 


Publicatiedatum: 9 augustus 2005
Laatste aanvulling: 25 oktober 2015

© Belbo Films/KRO/ZDF/BRTN/FR3

Tags: KRO, Jaren 90, 1994

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Hugo
jos zei:
heb nog meer dan 100 fotos van hoe we de sets aan het bouwen waren en de eerste opnamen werden gemaakt.
Wauw! Zou je die eens willen plaatsen op internet?

jari schaap
ik kijk de serie nu op hilversum best daar komt hij elke avond op van 22.30 uur tot 23.00 uur echt mooie serie ik ga straks de dvd halen

Meer televisie-sentiment

Haydaze

Haydaze (1991)

Omschrijving Australische komische jeugdserie over twee totaal verschillende gezinnen die elkaars… Lees meer
Ja Zuster, Nee Zuster

Ja Zuster, Nee Zuster (1966-1968)

Annie M.G. Schmidt was in 1966 al een zeer succesvolle schrijfster. Ze had onder andere… Lees meer
Liegebeest

Liegebeest (1983-1987)

De Vlaamse poppenserie Liegebeest is alleen op de Belgische televisie te zien geweest, maar trok… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven