Liegebeest (1983-1987)

LiegebeestDe Vlaamse poppenserie Liegebeest is alleen op de Belgische televisie te zien geweest, maar trok ook in Nederland veel kijkers. Het Liegebeest is een vreemd groen wezen dat ervan houdt mensen in de maling te nemen. Hij woont in een kasteel dat op het Regenboogeiland door de lucht zweeft. In het kasteel woonde ooit een koninklijke familie, waarvan nu alleen nog Dikkie is overgebleven, een verwend prinsje. Andere bewoners zijn Dikkies vriendjes Willem en Fientje, de kokkin Bomma, Augustijn de dichter, ridder Korneel en Pepijn de goochelaar. Froes de professor vindt van alles uit, hij heeft onder andere van twee oude koffiepotten de robots Victor en Victoria gemaakt.

LiegebeestIn de kelder van het kasteel woont Kelderman, die helemaal groen is, samen met Beldertje. Omdat Dries en Carolus, de wachters van het kasteel, lui en dom zijn kan het Liegebeest bijna ongestoord zijn gang gaan. Meneerke is speciaal aangesteld om hem te vangen, maar ook hem is het Liegebeest telkens te slim af, en hij beschouwt zichzelf intussen als de echte kasteelheer. De bijzondere poppen, vanaf aflevering 18 gemaakt door het atelier Creatuur, hebben geen handen. Van de poppenspeler werd verwacht zijn eigen handen te gebruiken, naast de stemacteur die het hoofd bewoog.

De poppenspelers en de acteurs moesten hiervoor op handen en voeten door het decor kruipen. Deze serie is gebaseerd op de verhalen die Nele Verschelden schreef voor 'De Kinderkrant', dat als bijlage verscheen bij het Vlaamse editie van het tijdschrift Libelle.
 
 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal
Laatste aanvulling: 22 december 2015

© Dienst Jeugd BRT

Tags: BRT, Jaren 80, Jaren 00, 1983, Ketnet

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Melissa
Ik vond het als kind vooral eng!
Mailliard
Er was een liedje dat mijn zoontje altijd zong "ik wil een liefje hebben.....". Ik meen dat dit ook van het Liegebeest was. Klopt dat en hoe is de titel?

Meer televisie-sentiment

De Grote Meneer Kaktus Show

Grote Meneer Kaktus Show, De (1986-1993)

Meneer Kaktus was voor het eerst te zien in "Kweetniet", een theatervoorstelling voor kleuters uit… Lees meer
Sesamstraat

Sesamstraat (vanaf 1976)

Joan Ganz Cooney produceerde nieuws en documentaires voor WNET, de publieke omroep van New York.… Lees meer
Alfred J. Kwak

Alfred J. Kwak (1989-1991)

De geschiedenis van Alfred Jodocus Kwak gaat terug naar het midden van de jaren '70, toen Herman… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven