La LineaNet als Calimero was ook het figuurtje uit La Linea (de lijn) voor het eerst te zien in een Italiaans reclamespotje. Het mannetje is een creatie van tekenaar Osvaldo "Cava" Cavandoli, die hij midden jaren '60 bedacht en de naam Mister Linea gaf. Aanvankelijk had niemand interesse in het uit slechts één lijn bestaande figuurtje, totdat Cavandoli in 1969 Emilio Lagostina ontmoette. Deze producent liet het mannetje meespelen in een aantal reclamespotjes voor zijn snelkookpannen, en al snel werd La linea razendpopulair in Italië. Ook daarbuiten werden de animatiefilmpjes opgemerkt en Cavandoli won diverse prijzen met zijn creatie.

La LineaDe korte filmpjes bewerkte hij vanaf 1972 tot een tekenfilmreeks, maar nu zonder reclameboodschap. De komische belevenissen van het figuurtje, door Cavandoli "lui" (hij) genoemd, waren in meer dan 40 landen te zien. Ook verscheen het mannetje als stripfiguur in Italiaanse kranten. Met zijn grappige maar onverstaanbare brabbeltaaltje riep hij regelmatig de tekenaar tot de orde wanneer de lijn plotseling stopte of als hij wilde dat er iets nieuws getekend moest worden. De hand die in beeld kwam was van Cavandoli zelf. In veel landen werd La linea vaak als pauzefilmpje vertoond, in Nederland was de serie met enige regelmaat te zien..

In de zomer van 1978 werden afleveringen op zondagavond uitgezonden, vervolgens als onderdeel van het kinderprogramma Bij Nieuwegein rechtsaf in 1985 en opnieuw op op zondagvond in 1988. In 2001 werd de laatste reeks van 20 afleveringen gemaakt, in samenwerking met de Amerikaanse Universal Studios. Als eerbetoon maakte Jamiroquai in 2005 een op La Linea geïnspireerde videoclip voor het nummer "(Don't) give hate a chance". Osvaldo Cavandoli was toen al hoogbejaard, hij overleed in 2007 op 87-jarige leeftijd.
 
 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 19 juli 2013

© HDH Film/Telecip-Belokapi/Cinemac/2TV/Universal

1000 Resterende tekens


Fokko Vonk
Er is in Nederland een dubbel-dvd van La Linea, uitgegeven door Just4Kds en onder andere verkrijgbaar bij Bol.com.
Televisor
Dit is echt zo'n programma waar we allemaal verheugd van waren als het er kwam. Was vroeg in de avond bij de VPRO.
Bas
Ben van 1973.Dit blijft briljant en heb dan ook DVD ervan aangeschaft. Jammer wel dat deze site geen algemeen gastenboek heeft. Ik zie zoveel jeugdsentiment langskomen... :-)

Keek jij hier vroeger ook naar?

Annemarie

Annemarie (1981-1984)

London, eind 19e eeuw. Annemarie Adelhof is een jong meisje van hoge afkomst die maar één wens… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Gat in de Grens

Gat in de Grens (1984)

Alhoewel Guus Kuyer oorspronkelijk schreef voor een volwassenen, zijn het vooral zijn jeugdboeken… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Oswald

Oswald (2005)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over de beminnelijke blauwe inktvis Oswald die in Big City… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven