Loeki de Leeuw (1972-2004)

Loeki de LeeuwOp maandag 2 januari 1967 was er om vijf voor zeven voor het eerst een reclameblok te zien op de Nederlandse televisie. Joop Geesink, een filmproducent gespecialiseerd in poppenfilms, bedacht dat het leuk zou zijn als de filmpjes telkens werden afgewisseld door een korte animatiefilm. Met de leeuw uit het Nederlandse wapen als inspiratiebron bedacht hij Loeki de Leeuw, die zijn naam te danken heeft aan het Engelse woord voor kijken ('look'). De eerste tekeningen van Loeki werden gemaakt door Harrie Geelen. Nadat er een aantal proeffilmpjes waren gemaakt die direct aansloegen, werd Loeki het gezicht van de Ster.

Loeki de LeeuwDe filmpjes tussen de reclames duurden maar 4 seconden, waarin het stuntelige leeuwtje nadat er iets onverwachts gebeurde vaak verbaasd 'asjemenou!' uitriep. In de loop der jaren werden er nieuwe figuurtjes bedacht zoals de plagerige muis Piep en Loeki's vriendinnetje Rosie. Dat de kijkers Loeki goed in de gaten hielden bleek onder andere in 1983, toen het leeuwtje achter een orgeltje stond waarop een glas bier stond. Er volgden direct protesten van de anti-alcoholpressiegroep die vond dat er geen reclame gemaakt mocht worden voor bier, waarop besloten werd het filmpje niet meer uit te zenden.

Loeki de LeeuwPrompt kreeg de Ster allerlei brieven waarin gevraagd werd "waarom gunnen jullie Loeki z'n biertje niet?". Nadat Joop Geesink in 1984 was overleden zette zijn dochter Louise zijn werk voort. In 1986 verscheen Loeki ook als stripverhaal. In de strips werden nieuwe karakters geïntroduceerd zoals Guusje het eendje en het olifantje Filiep, die later ook weer op televisie te zien waren. Eind maart 1994 kondigde de Ster aan dat Loeki zou worden vervangen door Mickey Mouse ter promotie van Euro Disneyland. De Mickey-filmpjes die voor het eerste zien waren op 1 april zorgden voor ongeloof en kritiek.

Loeki de LeeuwVeel kijkers hadden niet door dat het om een 1 april-grap ging, op 2 april was Loeki weer terug. In de loop der jaren nam het aantal filmpjes af om op de kosten te besparen en was Loeki uiteindelijk alleen te zien in de reclameblokken bij kinderprogramma's. Na meer dan 30 jaar besloot de Ster in 2004 te stoppen met Loeki, maar zijn eigen website bestaat nog altijd. Vanaf 26 maart 2005 waren Loeki en Guusje te zien in de Efteling, waar ze deel uitmaakten van het Carnaval Festival, niet toevallig ook een creatie van Joop Geesink. In 2012 werden ze vervangen door Eftelingmascotte Jokie.

Daarnaast is Loeki de mascotte van het Huis ten Bosch themapark in Japan èn de naamgever van de reclamepublieksprijs De Gouden Loeki. Originele Loeki-poppen zijn te zien in de Beeld en Geluid Experience in Hilversum.
 
 


Laatste aanvulling: 23 december 2015

© Ster/Geesink Studio

Tags: Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, 1972, STER

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

jamie
ja hoor het is wel melig ;-)
joas
Dit is héél leuk ;-)! Loeki was toen de Edah er nog was bij het boodschappenpak et. Er waren toen ook allemaal plaatjes van hem in de Edah-volder. (Dit kan je nog mischien herinneren). Toen kreeg je als je wat koopte ook een Loeki knuffel. (In de series: Sport, Strand of Gewoon). Loeki was voor dat de Edah h'm kocht bij de ster. (Van hoe de reclame van Nederland 1, 2 en 3 hoort te zijn). Het enige wat mijn mama erover verteld heeft is dat ie een keer bij de ventilator zat.

Meer televisie-sentiment

Quick & Flupke

Quick & Flupke (1987-1989)

Net als Kuifje zijn Quick en Flupke een creatie van de Belgische striptekenaar Hergé. Op 23 januari… Lees meer
Heartbreak High

Heartbreak High (1995)

Omschrijving Australische jeugdserie over de leerlingen en leraren van de middelbare school Hartley… Lees meer
Het Nestkuiken

Nestkuiken, Het (1985)

Omschrijving Duitse kinderserie over de jongste dochter van een doktersgezin die aan het begin van… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven