MadickenDe Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002) groeide op in Näs, een klein plaatsje in het zuiden van Zweden. Ze had goede herinneringen aan haar kinderjaren die vaak een inspiratiebron voor haar verhalen waren. Ook de belevenissen van Madicken spelen zich in deze periode af. Madicken is een meisje van ongeveer 8 jaar dat met haar ouders, haar jongere zusje Lisabet en de huishoudster Alva op de Berkenheuvel woont. Het leven is er zoals overal: soms grappig en soms verdrietig maar nooit saai, daar zorgt Madicken wel voor. Als haar klasgenootje Mia haar uitdaagt klimt ze zonder aarzeling bovenop het dak van de school en om over de smalle richel te lopen.

MadickenOndanks dat Mia niet aardig tegen haar doet, neemt Madicken het toch voor haar op wanneer het hoofd van de school Mia slaat wegens diefstal. Want Madicken kan niet tegen onrecht, en hoewel Mia inderdaad geld heeft gestolen, vindt ze dat de meester haar daarom niet mag slaan. Ook Alva kan op de steun van Madicken rekenen. Wanneer de burgemeester en zijn echtgenote een groot feest geven nodigen zij alle belangrijke mensen uit het dorp uit. De vader van Madicken vindt dat Alva daar ook bij hoort, maar de snobistische burgemeestersvrouw zorgt ervoor dat niemand de huishoudster ten dans vraagt.

MadickenMadicken vindt dat heel gemeen en dankzij haar toedoen danst Alva toch met de leukste man van het dorp. In totaal zou Astrid Lindgren zes boeken over Madicken schrijven waarvan eind jaren '70 tegelijkertijd twee films werden gemaakt. Deze films vormden de basis voor de televisieserie die geen doorlopend verhaal vertelt maar eerder een aaneenschakeling is van gebeurtenissen uit het leven van Madicken. In tegenstelling tot veel andere landen bleef de naam Madicken in Nederland onvertaald, hoewel de spelling voor de dvd-release werd gewijzigd in Madieke. Zo koos men in Duitsland voor Madita, in Engeland voor Maggie, Marikken in Noorwegen en in Finland werd het Marikki.
 
 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 30 december 2015

© SF-Artflim/Svensk Filmindustri

1000 Resterende tekens


MAdicken
hoi hoiop de duitse bol.de kun je de film vinden.. maar dan onder de naam Madita..Groetjes Madicken
madge
BERICHT VOOR GAST: heb jij de film van Madicken??? Ik zou deze ozo graag hebben (niet erg als 't nie in nederlands is...). kan je me helpen? Groeten, Bieke
madge
Dit was

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Sams Kerst

Sams Kerst (2015)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over het achtjarige jongetje Sam, dat met zijn familie van de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

The A-Team

A-Team, The (1983-1986)

In het najaar van 1983 werd The A-Team zeer snel populair bij de jeugd, vaak tot ongerustheid van… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Kleine Rode Tractor

Kleine Rode Tractor (2005)

Omschrijving Britse animatieserie over een dappere rode tractor die samen met zijn eigenaar Stan op… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven