Mijn Idee (1985-1990)

Mijn Idee"Kinderen vormen een volwassen, volwaardig publiek, dat programma's verdient, waarin ze hun eigen leefsituatie en hun eigen cultuur kunnen herkennen". Zo sprak Karst van der Meulen in 1988 na het winnen van de Zilveren Nipkowschijf voor Mijn Idee, een serie minidrama’s waarvan de verhalen niet werden geschreven door professionele scenarioschrijvers maar door kinderen zelf. Karst van der Meulen deed in 1985 een oproep aan de Nederlandse kinderen om hem hun zelfgeschreven verhalen toe te sturen. De respons was overweldigend en hij ontving meer dan 2.000 verhalen waarin de jeugd blijk gaf van haar creativiteit.

Mijn IdeeRuim 70% van de inzendingen ging over boeven, moorden en schietpartijen. Van der Meulen besloot echter juist die verhalen te verfilmen die gingen over èchte mensen, over kinderen in herkenbare en soms emotionele situaties. Zo kwam onder andere de scheiding van de ouders van een jongen aan bod, de racistische behandeling van een Surinaamse jongen en een tiener die uit stelen gaat om wat populairder op school te worden. Van der Meulen hield echter ook rekening met de uiteenlopende fantasieverhalen die hem werden toegestuurd. Ook werd het idee over een tijdreizende jongen die in de zeventiende eeuw terechtkomt verfilmd.

Mijn IdeeHet verhaal was geschreven door het latere D66 Tweede Kamerlid en acteur Boris van der Ham, die ook een rolletje als koksmaatje speelt. Fantasievol waren ook het verhalen over het straalschotelmonster in het meer en de buurvrouw die ervan wordt verdacht een heks te zijn. De cast verschilde per aflevering en bestond meestal uit enkele bekende acteurs en een aantal kinderen, waarvan sommigen nog geen enkele ervaring hadden. Dit laatste was voor Van der Meulen geen probleem. Zolang kinderen zich thuis voelen en de ruimte krijgen om zichzelf te zijn, komen zij tot schitterende acteerprestaties, aldus de regisseur.

Nadat de zes afleveringen in het eerste seizoen een groot succes waren geworden, besloot Van der Meulen er nog twee seizoenen aan vast te plakken - en zo verschenen er zowel in 1987 als in 1990 nogmaals zeven afleveringen.
 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 16 september 2017

© Castor Films/NCRV

Tags: NCRV, 1985, Jaren 80, Jaren 90

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Jur Hogema.
Hey hallo allemaal, Kan een van jullie mij helpen aan de complete serie van mijn idee. IK heb er ook een aantal maar niet compleet. IK hoop dat iemand mij eraan kan helpen.Hartelijke groetjes van Jur Hogema
Jordy van Eijndhoven
Ik heb enkele dagen geleden alle afleveringen gekocht via iemand die ik ken van Marktplaats. Ongelofelijk geweldig, alle 20 afleveringen in 1 DVD-box (6 DVD's), met mooie coverartwork, nette menu's en haast perfecte kwaliteit. Ik dacht eerst even dat het een officiele uitgave was! Ik herinner me deze reeks nog van Zappachteruit, maar natuurlijk is het al veel ouder. :-)

Meer televisie-sentiment

Bassie & Adriaan

Bassie & Adriaan (1978-1997)

De broers Bas en Aad van Toor vormden al in 1957 een acrobatenduo met de naam The Crocksons. Ze… Lees meer
Jimmy Neutron

Jimmy Neutron (2002)

Omschrijving Amerikaanse animatieserie over een wonderkind van 10 jaar dat van alles uitvindt,… Lees meer
21 Jump Street

21 Jump Street (1990-1992)

De filmcarrière van Johnny Depp leek aanvankelijk weinig succesvol, met alleen kleine of… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven