Mijn idee"Kinderen vormen een volwassen, volwaardig publiek, dat programma's verdient, waarin ze hun eigen leefsituatie en hun eigen cultuur kunnen herkennen". Zo sprak Karst van der Meulen in 1988 na het winnen van de Zilveren Nipkowschijf voor Mijn Idee, een serie minidrama’s waarvan de verhalen niet werden geschreven door professionele scenarioschrijvers maar door kinderen zelf. Karst van der Meulen deed in 1985 een oproep aan de Nederlandse kinderen om hem hun zelfgeschreven verhalen toe te sturen. De respons was overweldigend en hij ontving meer dan 2.000 verhalen waarin de jeugd blijk gaf van haar creativiteit.

Mijn ideeRuim 70% van de inzendingen ging over boeven, moorden en schietpartijen. Van der Meulen besloot echter juist die verhalen te verfilmen die gingen over èchte mensen, over kinderen in herkenbare en soms emotionele situaties. Zo kwam onder andere de scheiding van de ouders van een jongen aan bod, de racistische behandeling van een Surinaamse jongen en een tiener die uit stelen gaat om wat populairder op school te worden. Van der Meulen hield echter ook rekening met de uiteenlopende fantasieverhalen die hem werden toegestuurd. Ook werd het idee over een tijdreizende jongen die in de zeventiende eeuw terechtkomt verfilmd.

Mijn ideeHet verhaal was geschreven door het latere D66 Tweede Kamerlid en acteur Boris van der Ham, die ook een rolletje als koksmaatje speelt. Fantasievol waren ook het verhalen over het straalschotelmonster in het meer en de buurvrouw die ervan wordt verdacht een heks te zijn. De cast verschilde per aflevering en bestond meestal uit enkele bekende acteurs en een aantal kinderen, waarvan sommigen nog geen enkele ervaring hadden. Dit laatste was voor Van der Meulen geen probleem. Zolang kinderen zich thuis voelen en de ruimte krijgen om zichzelf te zijn, komen zij tot schitterende acteerprestaties, aldus de regisseur.

Nadat de zes afleveringen in het eerste seizoen een groot succes waren geworden, besloot Van der Meulen er nog twee seizoenen aan vast te plakken - en zo verschenen er zowel in 1987 als in 1990 nogmaals zeven afleveringen.
 
 


Bijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 16 september 2017

© Castor Films/NCRV

1000 Resterende tekens


Jur Hogema.
Hey hallo allemaal, Kan een van jullie mij helpen aan de complete serie van mijn idee. IK heb er ook een aantal maar niet compleet. IK hoop dat iemand mij eraan kan helpen.Hartelijke groetjes van Jur Hogema
Jordy van Eijndhoven
Ik heb enkele dagen geleden alle afleveringen gekocht via iemand die ik ken van Marktplaats. Ongelofelijk geweldig, alle 20 afleveringen in 1 DVD-box (6 DVD's), met mooie coverartwork, nette menu's en haast perfecte kwaliteit. Ik dacht eerst even dat het een officiele uitgave was! Ik herinner me deze reeks nog van Zappachteruit, maar natuurlijk is het al veel ouder. :-)
[email protected]
ik wil graag mijn idee hebben,had een mail ontvangen die ze had. maar ik zat toen ff in een moeilijke sitiatie.als de persoon of iemand anders alle afleveringen heeft mail me [email protected] hotmail,com

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Barst

Barst (1990)

Als het gaat om programma's voor en over jongeren heeft de IKON een naam hoog te houden. Vanaf de… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Sandokan

Sandokan (1976)

Omschrijving Italiaans-Frans-Duitse avonturenserie over de legendarische vrijheidsstrijder… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Wop en Flop in Wonderland

Wop en Flop in Wonderland (1971)

Omschrijving Spaans-Duitse poppenserie over de hond Wop en de poes Flop die in een heteluchtballon… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven