Mijn vader woont in Rio (1990)

Mijn vader woont in RioNadat hij onder andere Achterwerk in De Kast en Allemaal tuig! voor televisie had geregisseerd wilde Ben Sombogaart het kinderboek ‘Liesje, of Laten we maar winkeltje gaan spelen’ van Burny Bos voor de bioscoop verfilmen. De VPRO zag wel wat in dit idee. De bedoeling was om een bioscoopfilm van anderhalf uur te maken en die later als serie uit te zenden. Naast de VPRO werd het Filmfonds om een financiële bijdrage gevraagd. Daar werd het project goedgekeurd en er werd subsidie gegeven om Burny Bos zelf het scenario te laten bewerken, maar vreemd genoeg wees het Filmfonds het scenario daarna af.

Mijn vader woont in RioAls de VPRO niet had besloten ook het ontbrekende bedrag te betalen was de film waarschijnlijk niet gemaakt. Het vertrouwen wat de omroep in de makers had werd beloond want nog voor de Nederlandse première op 3 mei 1989 won de film de prestigieuze Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn als beste kinderfilm. Ook de Nederlandse pers was unaniem lovend. Ruim een jaar later was het verhaal van de 9-jarige Liesje ook op televisie te zien. Ze woont samen met haar moeder in het huis van haar opa die pas is overleden. Ze mist hem heel erg en verlangt nog meer naar haar vader die in Rio de Janeiro werkt.

Mijn vader woont in RioZe zou graag bij hem op bezoek willen gaan maar haar moeder, die inmiddels een nieuwe relatie heeft, zegt dat er geen geld voor is. In werkelijkheid wil ze voor Liesje verborgen houden dat haar vader in een Nederlandse gevangenis vastzit voor smokkel. Alleen door brieven, voorzien van Braziliaanse postzegels, heeft Liesje contact met haar vader. Als ze in de nalatenschap van haar opa een waardevol postzegelalbum vindt besluit ze de postzegels te verkopen om een ticket naar Rio de Janeiro te kunnen betalen. Na het succes van film en serie werkten Ben Sombogaart en Burny Bos ook samen aan onder meer Het zakmes, Abeltje en Mijn Franse tante Gazeuse.
 
 


Laatste aanvulling: 23 juni 2014

© Added Films/VPRO

Tags: VPRO, 1990, Jaren 90

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

marleen
liesje (wenneke Janssen)van 10 jaar woont samen met haar moeder(geert de jong) Haar vader woont in rio(peter faber) Tenminste dat denkt ze. Haar vader zit in een nederlandse gevangenis en plakt postzegels uit rio op de brieven die hij haar stuurt.Als haar opa overlijdt vindt ze zijn postzegelalbum en besluit ze de postzegels te verkopen voor een ticket naar rio.De film is te koop op dvd!!
marleen
Ik kan me nog herinneren dat ze het postzegelboek verkoopt om aan geld te komen voor een vliegticket

Meer televisie-sentiment

The Lost Islands

Lost Islands, The (1980)

Op uitnodiging van een miljonair maken 40 kinderen van verschillende nationaliteiten een reis op… Lees meer
Tales from the Cryptkeeper

Tales from the Cryptkeeper (2000)

Omschrijving Amerikaans-Canadese tekenfilmserie waarin de 'cryptkeeper' (bewaker van een… Lees meer
Het geheim van de Blauwe Sprinkhaan

Geheim van de Blauwe Sprinkhaan, Het (1973)

Omschrijving Britse jeugdserie over drie broers die van huis weglopen en een onbewoond eiland… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven