MinimolenBegin jaren '60 kreeg de Franse animator Serge Danot de opdracht een kleuterserie te maken met afleveringen van 5 minuten, speciaal "voor het slapen gaan". Hij bedacht La Manège Enchanté: een magische tuin met in het midden een draaimolen, bevolkt door wonderlijke figuren. Onder hen waren opa Boterbloem, Margootje en meneer Zebulijn, een grappig mannetje op een springveer. Daarnaast waren er diverse dieren, zoals Ermintrude de roze koe, Gijs de slak en Flappie het konijn. Het meest opvallende dier was Floris, een grappige hond met haren tot op de grond. Dit personage was bedacht door Ivor Wood, een Brits lid van het team van Danot.

MinimolenLater zou hij zelf succes krijgen met zijn serie over de postbode Pieter Post. Het succes dat de vrolijk gekleurde poppenreeks in Frankrijk had bleef niet onopgemerkt en in 1965 kocht de Britse BBC de serie. Eric Thompson, vader van actrice Emma Thompson, had de taak de dialogen te vertalen, maar vond deze nogal saai en simpel. Daarom bedacht hij geheel nieuwe, meer grappige verhaaltjes bij de beelden. Thompsons aanpak werkte, want The Magic Roundabout groeide in Engeland uit tot een legendarische serie. In Nederland werd de reeks bewerkt door Wim Meuldijk, van wie Pipo de Clown destijds dagelijks op televisie te zien was.

In de zomer van 1967 was De Minimolen zes maal per week te zien, maar afgezien van een herhaling acht jaar later zijn er geen verdere afleveringen uitgezonden. Begin 2005 is er een computergeanimeerde speelfilm in Engeland uitgebracht van The Magic Roundabout. In de Engelstalige versie zijn de stemmen van onder andere Ian McKellen, Kylie Minogue, Joanna Lumley en Robbie Williams te horen. In Nederland is de film op dvd uitgebracht onder de titel Magische Draaimolen.
 
 


Laatste aanvulling: 2 september 2013

© ORTF / Danot Films

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Milan Trommel
Minimolen keek ik als kind van 6 jaar elke avond 19:5 uur en mijn zusjes en broer gingen er allemaal special voor zitten, wat was dat toen gezellig met een oude kijkdoos van Philips waar een draaiknop aan de rechterkant zat.Milan Trommel.
Marcel
Lara Adriolo zei:
De minimolen van vroeger vind ik heel leuk ook al heb ik hem nog nooit gezien.Erg jammer... Ik heb samen met mijn mama naar het begindeuntje geluisterd en vind dit erg grappig. Hopelijk kan mijn mama die de minimolen zelf als klein meisje heeft gezien nog wat afleveringen ervan vinden voor mij om te laten zien. Wie kan ons hieraan helpen???.
Als je er wat geld voor over hebt, kun je vrij waarschijnlijk één of meerdere afleveringen nabestellen bij www.beeldengeluid.nl Ik heb het voor je nagekeken. Er zouden ongeveer 35 afleveringen bewaard zijn gebleven. Je kunt ze bestellen als digitaal bestand of als DVD; laatstgenoemde is wat duurder.

Meer televisie-sentiment

Robin Hood

Robin Hood (1989-1991)

Al vanaf de begintijd van de televisie zijn er series gemaakt over de legendarische Robin Hood, een… Lees meer
Nijntje en haar vriendjes

Nijntje en haar vriendjes (2002-2005)

Na de succesvolle tekenfilmserie van Nijntje in 2D, die overigens in Praag werd gemaakt, kwam Ruud… Lees meer
Cadichon

Cadichon (1992)

Omschrijving Franse tekenfilmserie over een sprekende ezel en zijn vriendinnetje, het meisje… Lees meer