Minoes (2003)

MinoesAnnie M.G. Schmidt was gek op katten en schreef er verhalen, gedichten en liedjes over, waaronder "Minoes" dat in 1970 gepubliceerd werd. Ruim 30 jaar later werd het boek over een poes die verandert in een jongedame succesvol verfilmd. Omdat de AVRO meebetaalde aan de financiering mocht de omroep de film twee jaar later als serie uitzenden. Het verhaal begint met de vriendelijke journalist Tibbe die de bovenetage bewoont bij meneer en mevrouw van Dam. Hij kan goed opschieten met hun dochtertje Bibi. Hij dreigt echter zijn baan bij de Killendoornse Courant te verliezen als hij niet met sensationeler nieuws komt.

MinoesDan leert hij juffrouw Minoes kennen die in een boom is geklommen omdat ze bang is voor een hond. Minoes is verandert van een poes in een mens nadat ze van chemisch afval heeft gegeten, maar is niet al haar katteneigenschappen kwijt geraakt. Ze geeft nog altijd kopjes, vangt graag een muis en bovendien kan ze met andere katten praten. Tibbe biedt Minoes onderdak aan in ruil voor exclusieve nieuwtjes die zij krijgt van de katten uit de buurt. Hierdoor behoudt Tibbe zijn baan, totdat Minoes een gifschandaal op het spoor is waar deodorantfabrikant Ellemeet verantwoordelijk voor is. Tibbe twijfelt of hij dit verhaal zal publiceren want meneer Ellemeet is een geliefd persoon.

MinoesIn Killendoorn staat hij bekend als weldoener en dierenliefhebber. Ook Minoes twijfelt, als ze van haar zus hoort dat er een middel bestaat dat haar weer in een poes kan veranderen. Omdat er in het verhaal tal van pratende katten en poezen voorkomen was het voor de makers een hele klus om dit geloofwaardig in beeld te brengen. Hoewel ze bekend staan als eigenzinnig kon er goed gewerkt worden met de katten, die al eerder te zien waren geweest in onder andere reclamefilms. Voor hoofdrolspeelster Carice van Houten was er een extra probleem, zij is allergisch voor katten.
  
 


Publicatiedatum: 1 april 2010
Laatste aanvulling: 19 mei 2018

© AVRO/Bos Bros.

Tags: AVRO, Jaren 00, Jaren 10, 2003

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Dicky
Opvallende ontwikkeling: BosBrosDigital, een tak van producent BosBros van Burny Bos en co., heeft besloten drie van hun bioscoopfilms integraal in dvd-kwaliteit op YouTube te zetten: Minoes, Abeltje en Het Paard van Sinterklaas. Dit zijn dus geen illegale uploads.Kennelijk vindt men dat het voordeel van promotie en sponsordeals met online-aanbieders en reclame opweegt tegen de toch wel te verwachten mindere verkoop van dvd's en video-on-demand, alsmede natuurlijk het feit dat zo donwloads wel erg gemakkelijk te maken en verspreiden zijn. Zou dit navolging krijgen?
catophile
En mijn poes heet......Minous! Ja, zo heette ze al toen ik haar kreeg. Maar omdat ik het een leuke naam en een te gekke serie/ film vind besloot ik het niet te veranderen. O ja, ik heb ook nog een Britse korthaar. Die werden voor de film ingezet vanwege hun intelligente karakters. Echt superkatten!

Meer televisie-sentiment

Hey Arnold!

Hey Arnold! (2003)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over het jongetje Arnold die samen met zijn opa en oma in… Lees meer
De Kinderen van nummer 47A

Kinderen van nummer 47A, De (1975)

Omschrijving Britse jeugdserie over de kinderen uit één gezin die na de dood van hun ouders in… Lees meer
KaBlam!

KaBlam! (2001)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie waarbij de onvermoeibare Henry en June de kijker door een… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven