Morgen gebeurt het (1957-1959)

Morgen gebeurt hetMet slechts één zender, meerdere omroepen en maar twee keer per week middaguitzendingen lag een vervolgserie voor de jeugd eind jaren '50 niet voor de hand. De meeste programma's hadden afgeronde verhalen en richtten zich voornamelijk op jonge kinderen. Het was daarom bijzonder dat de AVRO het initiatief nam voor Morgen gebeurt het, een "ruimtevaartfantasie voor grote kinderen" zoals de televisiegidsen het omschreven. Uniek was ook dat het om een sciencefictionserie ging, een genre dat geheel nieuw was voor de Nederlandse televisie. Decors, kostuums en speciale effecten waren zeker voor die tijd zeer geloofwaardig.

Morgen gebeurt hetProfessor Plano doet vanuit een observatiestation onderzoek naar de bewoners van de planeet Hyperion die van plan zouden zijn de aarde aan te vallen. Hij wordt daarbij geholpen door Vogelman 3 die zich in de door de professor ontworpen satelliet Karin bevindt. Als er een storing in de verbinding optreedt ontdekt Plano dat Peter Zandvliet, een jongen die nieuwsgierig is naar het werk van de professor, zich in het observatiestation heeft verstopt. Veel tijd om zich om de jongen druk te maken is er niet want Vogelman 3 heeft bezoek gekregen van een geheimzinnige ruimteman in de satelliet. Hij brengt de onderzoeker in trance en zet koers richting aarde.

Morgen gebeurt hetVermomd als mens stelt hij zich aan de professor voor als Geneman - alleen Peter vertrouwt hem niet...
Deze spannende serie werd afwisselend op de zaterdag- en woensdagmiddag uitgezonden om 5 uur. Veel (ouders van) kijkers vroegen om herhaling in de avonduren maar dat was door de beperkte zendtijd niet mogelijk. De serie werd grotendeels wel bewaard door middel van telerecording, het filmen van het beeldscherm. Uiteindelijk zouden er twee afleveringen in oktober 1976 worden herhaald vanwege het 25-jarige bestaan van de televisie in Nederland. In de jaren '60 zou de AVRO nog twee sciencefictionseries maken, De Duivelsgrot en Treinreis naar de toekomst.
 
 


Laatste aanvulling: 15 februari 2013

© AVRO

Tags: AVRO, Jaren 70, 1957, Jaren 50

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Matty meisje
Het was een geweldig spannende serie en heel levensecht.Eén aflevering eindigde met een vlucht op de trap en er bleefeen plat blik op de trede achter met verkoolde smeulende restjes.Daar eindigde het dan mee. En moest je de spanning weer ophouden tot de volgende aflevering.Ik was 10 jaar en keek bij de buren.(nu 65)Zou de jeugd van nu het ook nog leuk vinden om het eens te zien????
frank michels
hiervoor bleven wij thuis! een voor deze tijd nog steeds eenechte klassieker die ik als jongen van 15 jaar enorm bewonderde.Het was een unicum voor nederland en geheel geloof-waardig gemaakt.Ondanks de decors in de kleine studio ruimte kwam alles mede door de acteurs ton Lensink,dries(K lein ?)en frits butselaar levensecht over. Zelfs de jongen in de rol van peter deed het erg goed.Mede door de componist,of gebruikte muziek(Chappel ?)was en is het nog steeds voor mij iets bijzonders gebleven in mijn herrinnering.En nu graag wat complete delen op dvd.IK zal ze zeker aanschaffen.

Meer televisie-sentiment

Paddington

Paddington (1977-1978)

Toen de Britse schrijver Michael Bond in 1956 kerstinkopen aan het doen was zag hij in een winkel… Lees meer
Aap Poot Pies

Aap Poot Pies (2014)

Omschrijving Nederlandse kleuterserie over de kinderen Appie en Aisia die beurtelings mee mogen met… Lees meer
Pingu

Pingu (vanaf 1990)

Deze klei-animatie over de grappige pinguïn Pingu is midden jaren '80 bedacht door de Zwitsers… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven