Narretje Notedop

Pieke Dassen is bij het grote publiek vooral bekend als August, één van de drie clowns uit De Film van Ome Willem. Voor dat programma maakte hij iedere aflevering ook een poppenkastvoorstelling over Jan Klaassen en Katrijn, samen met zijn echtgenote Mia. Als poppenspeler was hij al sinds het einde van de jaren ’50 actief in zijn eigen poppentheater “Die Blauwe Scuyte” in de Poesjenellenkelder in Maastricht. Pieke Dassen was ook beeldend kunstenaar en maakte alle poppen en decors zelf. Zijn voorstellingen richtten zich vooral op kinderen en zo werd hij in 1959 door de KRO gevraagd enkele sprookjes op te voeren.

Narretje NotedopDit leidde in 1964 tot een eigen serie over Narretje Notedop, geschreven door Lea Smulders die voor de KRO al teksten schreef voor de poppenserie Kasje Kauwgom. Narretje is een ondeugende nar met een klein hartje die in het paleis van de koning woont. Lodewijk de lakei heeft heel wat met hem te stellen, hij vindt dat Narretje alleen maar pret maakt en liedjes zingt terwijl hij al het serieuze werk doet. Andere bewoners van het paleis zijn onder meer prinses Pingelore, kamermeisje Kaatje en Likkepot de kok. De belevenissen van Narretje verschenen ook in boekvorm, waarvoor Pieke Dassen de illustraties maakte.

Hij overleed in 2007 op 80-jarige leeftijd. In 2012 organiseerde het museum Land van Valkenburg een overzichtstentoonstelling van zijn werk waar ook poppen uit Narretje Notedop te zien waren.
 
 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 11 augustus 2016

© KRO

1000 Resterende tekens


ad
Ik herinner me de tune nog. Op Youtube vind ik zelfs het hele lied van 2 minuten.
Gerard v. Westerlaak
Kleine correctie & aanvulling:De poppenserie 'Kasje Kauwgom' was niet te zien bij de VPRO (daar zat Kabouter Kandelaar) maar bij de KRO. De medewerking van Wim Quint aan deze serie maakt dat in éénkeer duidelijk. Van Narretje Notedop zijn, bij Malmberg, 4 boekjes verschenen met een foto van de poppenserie op de voorplaat en verder illustraties van Pieke Dassen.De titels van deze boekjes luiden: 'Net iets voor Narretje Notedop', 'Narretje Notedop lust geen spruitjes', 'Narretje Notedop en het ezeltje' en 'Narretje Notedop en Peueleschil'. Antiquarisch zijn deze boekjes nog wel te koop. Voor 11-jarigen was de serie waarschijnlijk minder leuk, voor 4- á 5-jarigen, zoals ik toen, was het een van de meerdere erg leuke kinderprogramma 's ;~)@Gerard v. WesterlaakKlopt helemaal, Kasje Kauwgom was ook bij de KRO, de tekst is inmiddels aangepast.Afbeeldingen van de boekjes staan onder het tabblad Boeken, er mist alleen nog een afbeelding van 'Narretje Notedop en de Peuleschil'.
Kees Vermeer
Kan mij het liedje "Narretje notedop, kom toch eens heel gauw op", nog wel herinneren. De muziek was oorspronkelijk van Tjaikofsky, de Bloemenwals.. Wij keken er vaak naar (ik was 8 jaar) waana mijn broer het deel uit de Bloemenwals liet horen via een lekker ouderwets krakende bakkelieten 78 toerenplaat. De pick-up (platenspeler) had 3 snelheden: 33,45 en 78 toeren. Leuk deze jeugdherinnerin gen.

Keek jij hier vroeger ook naar?

Rapunzel

Rapunzel (2010)

De vijftigste lange animatiefilm uit de Disney Studio’s zet de traditie voort die begon bij… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

De BZT Show

BZT Show, De (2006)

Omschrijving Nederlands kinderprogramma waarin wensen van kinderen worden vervuld. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Amika

Amika (2009-2011)

Als de 15-jarige Merel de Ridder haar moeder verliest tijdens een springwedstrijd wil haar vader… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven