Nathalie (1987-1988)

NathalieFinland, aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog: het zijn economisch zware tijden en de moeder van de achtjarige Nathalie laat haar dochter bij haar grootouders achter om in Zwitserland te gaan werken voor een rijke baron. Een vader heeft Nathalie niet meer. Na een jaar komt haar moeder weer even op bezoek. Nathalie krijgt van haar een tekkel, die ze Bukkie noemt. Ze belooft veel te schrijven, maar nadat de oorlog is uitgebroken komen er geen brieven meer. Nathalie laat zich echter niet kisten en blijkt een zeer harde werkster te zijn. Zij zorgt voor de konijnen, melkt de koe en zorgt voor het kalfje.

NathalieOp een dag slaat het noodlot toe als haar opa door een beer wordt aangevallen. Hij raakt gewond en de koe wordt gedood. De boerderij brengt nu te weinig op voor drie personen om van te leven en de winter is in aantocht. Nathalie gaat als koeienbewaakster werken op de boerderij van een rijke boer. Ze is al bevriend met Tim, de zoon van de familie Berestein. Daar leert ze ook Mario kennen, die ook op de koeien past. De twee jongens worden al snel haar beste vrienden en haar helpen met moeilijke klusjes. Beiden zijn nogal jaloers aangelegd en willen maar al te graag Nathalies aandacht wat regelmatig tot de nodige vechtpartijen leidt.

NathalieDeze tekenfilm is gebaseerd op het boek 'Paimen, piika ja emäntä' van de Finse schrijfster Auni Nuolivaara, dat nooit in het Nederlands is verschenen. Het werd in 1938 voor het eerst verfilmd. Nippon heeft diverse veranderingen aangebracht in het verhaal, om het ook voor de jongste kijkers geschikt te laten zijn. Waar het boek Nathalies leven vanaf haar geboorte tot haar huwelijk beschrijft, beperkt de tekenfilm zich tot de kinderjaren. In het oorspronkelijke verhaal heeft Nathalie een andere naam, Katri. Niet alleen in Nederland werd deze veranderd: in Frankrijk koos men voor Cathy, in Italië werd het Kati, in Spanje Katoli en in Portugal Catarina.
 
 


Biijdrage: Willem Bas
Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 januari 2017

© Nippon Animation/Just Entertainment

 

Tags: 1987, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, EO

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

jef
Ook van Nathalie heb ik de ontbrekende aflevering, ik laat jullie later in het praathuis weten wat ik ga doen. groetjes Jef
Rianne
Hoi, erg jammer dat aflevering 26 niet een doorlopend verhaal is maar z'n compilatie. De aflevering daarvoor was zo spannend met die Yvonne en haar medeboeven... Nu weet je niet hoe dat nu echt afloopt... Misschien dat ze het ooit nog uitbrengen? Gr. Rianne

Meer televisie-sentiment

De schat van Laurens Coster

Schat van Laurens Coster, De (1960)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over Joris Willemsz, een leerling van Laurens Coster, de… Lees meer
Big Time Rush

Big Time Rush (2010-2013)

Wanneer de vier hockeyers Kendall, James, Carlos en Logan door de wereldberoemde producer Gustavo… Lees meer
Bas en Ggrietje

Bas en Grietje (1961)

Omschrijving Nederlandse kindermusical over twee kinderen; voor zover bekend niet bewaard gebleven. Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven