Nederland van Boven JuniorIn navolging van Britain from Above van de BBC en Deutschland von Oben van de ZDF wilde de VPRO ook graag een reportagereeks maken over Nederland gezien vanuit de lucht. Het beeld bestond dat Nederland eruit zou zien als een drukke mierenhoop maar dat bleek niet het geval, slechts 11% van het land is bebouwd. Wel is over de inrichting en bestemming van bijna alle delen nagedacht, of het nu gaat over waar op de Veluwe herten mogen lopen of hoe de schepen de haven van Rotterdam moeten binnenvaren. Het maken van de luchtopnamen vanuit een helikopter, vliegtuigjes en een luchtballon bleek geen gemakkelijke opgave.

Nederland van Boven JuniorVoor het vliegen boven bebouwd gebied is toestemming nodig en die werd niet altijd verleend. Voor de opnamen boven Rotterdam vloog er zelfs een politiehelikopter mee die waarschuwde als er te laag gevlogen werd. Het eindresultaat liet zien dat alle inspanningen beloond werden want toen de serie van start ging in december 2011 trokken de uitzendingen, elk met een eigen thema, ruim een miljoen kijkers per aflevering. Er was veel waardering voor de fraaie wijze waarop Nederland in beeld werd gebracht. Het succes kreeg een vervolg in de vorm van een tweede serie, een speciale editie van de Bosatlas en een juniorversie.

Nederland van Boven JuniorHierin verkent Jelle Brandt Cortius Nederland vanuit de lucht en op de grond. Iedere aflevering begint met een inleiding vanuit Madurodam. Vervolgens laat de camera in vogelvlucht onder meer bossen, polders en de zee zien en worden wonderlijke en wetenswaardige aspecten van het Nederlandse landschap vertelt. Net als bij de serie voor volwassenen maken infographics, satellietbeelden in combinatie met animaties, duidelijk hoe bijvoorbeeld ’s morgens het mobiele telefoonverkeer op gang komt, dat wandelaars op de Veluwe op de paden blijven behalve als ze een hond hebben en hoe een meeuw meer dan 300 kilometer op een dag aflegt op zoek naar voedsel voor haar jongen.

In iedere aflevering komen ook een of meer kinderen aan het woord die iets met het thema te maken hebben. Zo bezoekt Jelle Brandt Cortius in de uitzending over vrije tijd een meisje dat met haar familie in het circus woont. In de aflevering over handel ontmoet hij Roy, een 11-jarige jongen die tegen een kleine vergoeding glas inzamelt omdat er in zijn buurt geen glasbakken staan. Thomas vertelt in “Knutselnatuur” waarom uilen steeds vaker naar de stad trekken. De natuur staat regelmatig centraal, wat niet verwonderlijk is want deze juniorserie werd gemaakt in samenwerking met Natuurmonumenten.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 6 maart 2014
Laatste aanvulling: 6 maart 2014

© VPRO

1000 Resterende tekens


Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Bende van Vijf

Bende van Vijf, De (2004-2005)

Hoewel geboren op dezelfde dag zijn de kinderen van de Miller vijfling totaal verschillend. Karl is… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

thumb spetter1

Spetter! (2006)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over het babydolfijntje Spetter, geboren in het Dolfinarium… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Willy de mus

Willy de Mus (1992)

Omschrijving Hongaarse tekenfilmserie over een jongetje dat door een fee voor straf in een mus… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven