Nederlandse LegendesBijna iedereen heeft wel eens gehoord van de Vliegende Hollander: het is een onder andere een attractie in De Efteling, de naam van een schip uit de 'Pirates of the Caribbean'-films, een personage uit SpongeBob Squarepants en er is een opera van Richard Wagner met die titel - maar waar komt die naam vandaan? Het antwoord wordt gegeven in deze animatiereeks, waarin 13 legendes van Nederlandse herkomst aan bod komen. Idee en uitvoering zijn afkomstig van grafisch en audiovisueel ontwerper Matthieu Landweer. Een jaar lang verzamelde hij verhalen over reuzen, heksen en spoken, over ridders, rovers en gravinnen en over storm, zee en schepen.

Nederlandse LegendesIedere aflevering heeft één hoofdrol, gespeeld door een "echte" acteur, waaronder Theo Maassen als de duivel in 'Faust van Waardenburg' en Dragan Bakema als de stuurman in 'De vluchtende Hollander'. De overige rollen zijn verdeeld over zo'n 25 verschillende personen waarvan het gezicht in tal van verschillende uitdrukkingen werd gefotografeerd. Van sommige van deze bijrolspelers werden meer dan 300 foto's gemaakt, bijvoorbeeld door het uitspreken van klinkers en belangrijke medeklinkers. Door deze snel achter elkaar af te spelen in de juiste volgorde en te voorzien van een dialoog ontstaat er vanzelf een filmpje.

Nederlandse LegendesVroeger werden om legendes te illustreren dure kopergravures gebruikt. Hierdoor ontstond het idee om voor de decors vergelijkbare afbeeldingen te gebruiken. Landweer zocht daarom naar tweedehands illustraties en ook scande hij beelden uit oude boeken in. Op de computer werden deze vervolgens samen met de acteur en de geanimeerde bijrolspelers samengevoegd. Een tijdrovende werkwijze want in totaal duurde het vier jaar om 13 afleveringen van 7 minuten te maken. Vijf filmpjes beleefden op 19 oktober 2007 hun première op het Cinekid Festival in Amsterdam, waar de serie ook genomineerd werd voor een Cinekid Kinderkast.

 


Laatste aanvulling: 9 december 2012

© VPRO

1000 Resterende tekens


martha
een fantastische serie, heel knap gemaakt met zowel animatie als echte acteurs....

Tunes ook op ons Youtube kanaal!

Luisteren of meezingen met de tunes op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De Freggels

Freggels, De (1984-1986)

Jim Henson, bekend van de Muppet Show, bedacht ook De Freggels. Hierin wilde hij de wereld laten… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Speurtocht naar de verdwenen schat

Speurtocht naar de verdwenen schat (1984)

Omschrijving Britse jeugdserie over een groep vrienden die op zoek gaan naar een verdwenen schat. Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Cursu svoor bebinners in de liefde

Cursus voor beginners in de liefde (1989)

Omschrijving Serie "cursus"programma's voor kinderen vanaf tien jaar, waarin zij op een speelse… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven