thumb NonniJarenlang waren er op zondagochtend op de Nederlandse televisie alleen kerkdiensten en cursussen te zien. Daar kwam verandering in toen de VPRO in het najaar van 1987 op dit tijdstip kinder- en jeugdprogramma's ging uitzenden. Naast eigen producties waren er ook aangekochte series te zien, zoals Nonni, gebaseerd op de jeugdboeken van de IJslandse schrijver Jón Sveinsson. Hij had zelf de bijnaam Nonni en een jongere broer die Manni genoemd werd. Het verhaal speelt zich af in 1869, niet toevallig het jaar waarin de vader van Sveinsson overleed. Nonni is een 12-jarige jongen die op een boerderij woont, samen met zijn moeder Sigrid, zijn jongere broertje Manni en zijn grootmoeder.

NonniZijn vader werkt in Zuid-Amerika en iedere dag hopen Nonni en Manni dat hij terugkeert. Maar op een dag komt een vreemde man in de nabijgelegen haven aan, Harald Helgasson, die zegt een vriend te zijn van hun vader. Hij heeft een trieste mededeling: de vader van Nonni en Manni is aan koorts overleden. Op het sterfbed heeft Harald hem beloofd voor zijn gezin te zorgen. Ondanks dit trieste nieuws raken Nonni en Manni goed bevriend met Harald, totdat hij van moord beschuldigd wordt door Magnus Hansson. Deze koopman heeft een oogje op Sigrid en ziet Harald als een onwelkome indringer. Als vreemdeling wordt hij door niemand gelooft, behalve door Nonni en Manni.

thumb Nonni 013Harald vreest voor zijn veiligheid en besluit de onherbergzame bergen in te vluchten. Met de hulp van de herdersjongen Júlli ontdekken de twee broers Haralds schuilplaats in een grot achter een waterval. Ze willen proberen zijn onschuld te bewijzen en beginnen aan een zoektocht die vol gevaren zal zijn. Ze trotseren hongerige ijsberen, een sneeuwstorm en botsen op volle zee tegen een walvis. Daarnaast zit Magnus hen telkens dwars, zeker nadat Sigrid toegezegd heeft met hem te trouwen. Als Haralds onschuld door een dorpsbewoner bewezen wordt bevinden Nonni en Manni zich in de buurt van een vulkaan die op uitbarsten staat...

Deze spannende serie, een coproductie van de Duitse, IJslandse en Noorse televisie, werd met het oog op een internationale distributie in het Engels opgenomen. De jonge hoofdrolspelers zaten in Groot Brittannië op school en spraken goed Engels. Het verhaal speelt zich af in en om het stadje Akureyri, waar het Nonnahús staat. Hier woonde Jón Sveinsson in zijn jonge jaren. Het huis is nu een aan hem gewijd museum.
 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 20 februari 2005
Laatste aanvulling: 23 juni 2014

© Taurus Film/Tellux Film/Filmeffekt

1000 Resterende tekens


eline
wie of wie plaatst de serie bijv op youtube van nonni en manni in het nederlands...althans de nederlandse ondertiteling. ned 1 komt niet meer met een uitzending en wil ook niks uitgeven helaas.
Ad de Klerck
Kunnen jullie geen heruitgave van Nonni en Manni overwegen met nederlandse ondertiteling op DVD ?Een tijdloze film, voor alle [email protected] l.com
Elise
Ik heb de serie op dvd in het Engels. het is zo'n mooie serie. Weet iemand waar de boerderij staat en de waterval is? Is niet makkelijk te vinden.

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Achterwerk in de De Kast

Achterwerk in De Kast (1984-1991)

Op de achterkant van de VPRO-gids staan in de rubriek Achterwerk al jaren ingezonden brieven van… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Ti-Ta Tovenaar

Ti-Ta Tovenaar (1972-1974)

Na vier jaar Fabeltjeskrant wilde de NOS graag een nieuwe dagelijkse serie die minimaal drie… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Bruine Beer in het Blauwe Huis

Bruine Beer in het Blauwe Huis (2000-2004)

Deze leerzame en aanstekelijke serie van de makers van de muppets is speciaal bedoeld voor peuters… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven