Oebele (1968-1971)

OebeleOp de eerste zaterdagmiddag waarop de KRO uitzond in het televisieseizoen 1968-1969 werd tijdens de aankondiging van een leerzaam kinderprogramma de uitzending verstoord door de OOOH: de Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera. De uitzending van een eigen pretprogramma kwam vanuit het graafschap Oebele, waar alles net even anders is dan in de rest van Nederland, want "Oebele is hupsakee!". Het bleef niet bij die ene zaterdagmiddag, want ruim drie jaar lang zou Oebele eens in de vier weken te zien zijn met een programma waarin kinderen het voor het zeggen hadden, gepresenteerd door Koen de Graaf en Aagje Ritsema.

OebelePostbode Paulus bezorgde er de brieven van de kinderen die een onderwerp voor het programma hadden bedacht. Hij was ook de beheerder van het museum dat officieel "Het Oebeler Pakhuis voor Lorren en Rariteiten" heette. Augustus Rozegeur was zowel de regisseur als de burgemeester van Oebele. Na een jaar was Oebele zo populair geworden, bij jong en oud, dat de uitzendingen niet langer als illegaal werden beschouwd. De KRO stond er graag zendtijd voor af. Op veler verzoek waren de liedjes op LP verschenen. Hiervoor werd het hele team beloond met een Edison, en er zouden nog drie LP's volgen.

OebeleBekende Nederlanders speelden graag een gastrol en Oebele kreeg ook nieuwe bewoners. Geesje Zoet begon een winkel in snoepgoed en lekkers en zou toen Augustus op wereldreis ging zelfs loco-burgemeester worden. Topvoetballer Billy Biggelaar uit Appelscha werd voor ƒ 47,50 en een buskaart toegevoegd aan de selectie van FC Oebele. Op het hoogtepunt van de serie werd een echte voetbalwedstrijd georganiseerd tussen FC Oebele en Feyenoord, met legendarische spelers als Willem van Hanegem en Coen Moulijn. In een besneeuwde Kuip won Oebele, wat uitvoerig werd beschreven in het nieuwsblad van Oebele dat als bijlage te vinden was in de KRO-gids.

Helaas is het merendeel van de afleveringen niet bewaard gebleven. De meeste medewerkers aan de serie, zowel voor als achter de schermen, zouden na Oebele ook meedoen met Kunt u me de weg maar Hamelen vertellen, meneer?. In 2006 werd de serie bewerkt tot musical, met in de hoofdrol Joris Lutz.

Zie ook de themasite: Oebele van Arjan Doolaar.
 
 


Met dank aan Ria Tammer voor de scan van de Oebele sticker en Monique van Thienen voor de Oebele kranten
Laatste aanvulling: 30 april 2015

© KRO

Tags: KRO, Jaren 70, Jaren 60, 1968

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Maarten Fransen
Heeft iemand (een scan van) de bladmuziek van Oebele is hupsakee, die hier vermeld wordt bij het tabblad boek (2e plaatje)?@MaartenDe bladmuziek staat op de website Het geheugen van Nederland (http://www.geheugenvannederland.nl/).
Marcia Meere-Kat
Hoi Rene,Volgens mij hebben we je nog niet op onze Oebele reunielijst staan. Er zijn er al een paar geweest.Misschien dat je je emailadres bij de webmaster kan achterlaten (Arjan) dan komt het vast wel goed !!Groetjes,Marc ia

Meer televisie-sentiment

De Wonderlijke avonturen van Herman van Veen

Herman van Veen, De wonderlijke avonturen van (1979)

Hoewel het lijkt dat deze serie voor Nederland gemaakt werd is het de Bayerische Rundfunk die samen… Lees meer
Samoerai Pizza Cats

Samurai Pizza Cats (1993)

Omschrijving Japans-Franse tekenfilmserie over drie katten die in een pizzarestaurant werken als… Lees meer
Ratatouille

Ratatouille (2007)

Remy is een rat die samen met een grote groep andere ratten, waaronder zijn vader en zijn broer,… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven