Onder Moeders VleugelsToen de uitgever van de Amerikaanse schrijfster Louisa May Alcott haar vroeg een meisjesboek te schrijven hoefde ze niet lang na te denken over een onderwerp, ze was immers zelf opgegroeid in een gezin met vier dochters. Binnen drie maanden schreef ze "Little women", dat in 1868 werd gepubliceerd. Het boek was direct een groot succes, en al in 1876 volgde de Nederlandse vertaling "Onder moedervleugels", later gewijzigd in "Onder moeders vleugels". Er volgden enkele vervolgen, en bewerkingen voor onder andere film en televisie, waaronder twee Japanse tekenfilmseries in de jaren '80. De laatste, oorspronkelijk in 1987 uitgebracht, was ook in Nederland te zien.

Onder Moeders VleugelsVoor deze versie werd het verhaal behoorlijk uitgebreid. Begint het boek aan de vooravond van Kerstmis, in de serie wordt het pas in aflevering 21 kerst. In de voorgaande delen wordt de familie Marsh uitvoerig voorgesteld, een gezin dat zich ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog staande weet te houden. Vader Frederick March zit in het leger en is zelden thuis, maar moeder Mary March voedt hun vier dochters liefdevol op: Margaret 'Meg' is met 16 jaar de oudste, gevolgd door de 15-jarige Josephine 'Jo', Elizabeth 'Bets' van 13 jaar en tenslotte de kleine 12-jarige Amy die tevens het verhaal vertelt. Beth heeft een katje, Milky-Ann, waar ze erg gehecht aan is.

Onder Moeders VleugelsHun buurman is de rijke Meneer Lawrence, tevens grootvader van Theodore 'Laurie' die een oogje op Jo heeft. Louisa May Alcott baseerde Jo op zichzelf en niet toevallig is schrijven de grote hobby van Jo. Eén van de personages die niet in het boek voorkomt maar wel in de serie is de slaaf Jim, die door de familie Marsh in huis verborgen wordt. Ook niet toevallig want in werkelijkheid verborg de familie Alcott een tijdens de burgeroorlog gevluchte slaaf. Louisa May was toen 15 jaar oud, net als Jo. Het huis waar de familie Alcott woonde, waar het boek geschreven werd en dat model stond voor het huis van de familie Marsh bestaat nog altijd.

Het heet Orchard House en bevindt zich in Concord, Massachusetts, en is tegenwoordig een museum. Voor de serie werd de naam van het dorpje echter veranderd in Newcord en verplaatst naar de kust.

 


Met dank aan Bonnie Brandsma de Haan
Publicatiedatum: 6 juli 2006
Laatste aanvulling: 26 augustus 2012

© Nippon Animation

1000 Resterende tekens


Mich
Heeft iemand episodes van deze reeks op vhs opgenomen?
Wendy86
super serie!wij keken ( 4 zusjes ) dit altijd :-)hoop dat deze serie uitkomt op dvd in het nederlands wel te verstaan, dan zou ik deze wel kopen :D
bgreen
geweldig mooie serie!!!!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

Zakken

Zakken (1991)

Omschrijving Nederlandse kinderserie waarin afval en recycling centraal staan, over een man die na… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Bibelebons

Bibelebons (1972-1975)

Bij de naam 'Bibelebons' zullen veel mensen denken aan de Bibelebonse berg waar Bibelebonse mensen… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Willem III en Mary

Willem III en Mary (1988)

Omschrijving Nederlandse historische jeugdserie over de Nederlandse stadhouder Willem III en zijn… Lees meer

 

Mobiel en tablet

WebApp voor Apple/Android/Windows

 

Contact

Via formulier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven