OtjeDe achtjarige Otje en haar opvliegende vader Tos, wonen op de zolder van het bijna failliete hotel De Koperwiek waar Otje's vader als kok werkzaam is. Otje, die er een beetje uitziet als een jongen, heeft een geheime boomhut en een aantal bijzondere beesten als vriendjes. Haar vader is daar nogal sceptisch over en gelooft helemaal niets van de verhalen dat Otje met de dieren praat. Op een dag trekken Otje en haar vader de wijde wereld in. Tos is door een conflict zijn baan kwijt geraakt en omdat hij geen papieren bezit, heeft hij besloten naar Kokkelburg te gaan om daar werk te vinden.

OtjeOmdat Tos geen papieren heeft kunnen ze nergens terecht en zijn ze genoodzaakt wild te gaan kamperen. Wachtmeester Jansen is daar helemaal niet blij mee en zit Otje en haar vader steeds weer op de hielen, ook als ze illegaal in een groot hotel verblijven. In Kokkelburg zijn ze op dat moment druk bezig met de voorbereidingen van het vijfhonderjarig bestaan maar dat loopt mis. De eeuwenoude oorkonde met de stadsrechten van Kokkelburg is opeens spoorloos verdwenen. Tos en Otje hebben wel andere problemen dan een oorkonde... de auto is stuk en het geld is op waardoor hun wegen tijdelijk moeten scheiden.

OtjeTerwijl Tos op het schip van de vrouwlijke admiraal Strafport werkt, logeert Otje bij twee oude tantes van haar vader. Otje vindt de logeerpartij alles behale leuk en wanneer haar vader op de afgesproken dag niet terugkeert besluit ze weg te lopen. Wanneer Otje's vader een dag later toch thuis komt slaat hij helemaal door als hij het bericht hoort dat Otje is weg is. Hij belandt in rusthuis Vredelief gelegen in Kokkelburg, waar ook de overspannen burgemeester logeert. De vele dierenvrienden van Otje zorgen er samen met haar voor dat zij weer herenigd wordt met haar vader en net op tijd is ook de verdwenen oorkonde terecht waardoor het feest toch nog kan beginnen.
 
 


Laatste aanvulling: 15 februari 2015

© BosBros Film- en TV Productions/AVRO

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Dicky
RecensieDe tv-serie weet prima de erg raak geobserveerde, ongedwongen, licht ondeugende geest van het boek van Annie M.G. Schmidt te treffen. Omdat de serie 13 afleveringen telt, kan er uitgebreid de tijd worden genomen voor de verwikkelingen. Het rustige tempo, in tegenstelling tot bv. het hectisch verknipte Abeltje, maakt het programma uiterst geschikt voor jonge kinderen, die alles aandachtig kunnen volgen zonder op de bank te gaan stuiteren.Wat ik goed aan de serie vond, is dat het hier nog een tikje eigenwijzer toegaat dan bij Schmidt zelf, zonder dat het te opgelegd of plat wordt. Zo worden de slechte kookkwaliteiten van mevrouw Pardoes van De Koperwiek toegeschreven aan de man, is Admiraal Strafport een pronte vrouw geworden met dus wat andere motieven dan alleen een pleziervaartje met Tos, en Juffrouw Twiddel een volbloed Surinaamse. Ook het te verwachten effect van de 'Kaapse raasdonders' wordt hier niet geschuwd. Ook is het een prima zet om de bijfiguren, in plaats van een nogal losse reeks opeenvolgende ontmoetingen uit het boek, meer door het hele verhaal te verweven, zodat de herkenbaarheid flink vergroot wordt en het verhaal meer samenhang krijgt.Anne Rats, inmiddels trouwens een knappe volwassen actrice, is heel ontwapenend, expressief en trefzeker als Otje, en heeft bovendien een erg mooie zangstem met duidelijke dictie. Ook speelt ze heel natuurlijk en overtuigend met de talloze handpoppen die de serie bevolken. Met Nico de Vries als Tos vormt ze een heel geloofwaardig en aanstekelijk duo. Wat me verder nog beviel aan de bewerking, is dat in de serie alleen Otje met de dieren kan praten - zoals je dat kunt verwachten in de kinderfantasie - terwijl dat in het boek niet helemaal consequent is. Met bijrollen van karakterspelers als Joost Prinsen, Carol van Herwijnen als archetypische pompeuze burgemeester, Marjan Luif, Beppie Melissen en Olga Zuiderhoek kan het niet meer misgaan. Maarten van Roozendaal en Johan Hoogenboom leveren fraaie, zeker niet kinderachtige liedjes af.Die liedjes staan trouwens op een apart menu van de dvd's, en ook een paar in ondertitelde karaoke-versie. Toch zou een cd erbij wel fijn zijn, omdat het lastig is alle liedjes als audio te rippen, en er ook wat abrupte eindes e.d. zijn, zoals dat nu eenmaal gaat in de mixage van de complete soundtrack.
otje
ik ken otje ik ben otje heel goed ik ga eens zingen otje ik otje en mijn vader die heet tos we hebbengeen papieren daarom zijn we steeds de klos ..... morgen of een andere keerv ga ik veder en dan heet ik bibi

Meer televisie-sentiment

Felix de kat

Felix de kat (1968)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie over een zwarte kat. Lees meer
SuperTed

SuperTed (1984-1985)

In een speelgoedfabriek waar teddyberen aan de lopende band worden gemaakt belandt een afgekeurde… Lees meer
De Bugaloos

Bugaloos, De (1972)

De Bugaloos is een muzikaal viertal, bestaande uit de vlinder Joy, het lieveheersbeestje Courage,… Lees meer