Paulus de Boskabouter (1967-1968)

Paulus de BoskabouterJan van Oort, die zich Jean Dulieu noemde, is de geestelijk vader van Paulus de Boskabouter. Na jaren als hoorspel op de radio verscheen Paulus in 1967 op de televisie, de eerste Nederlandse kinderserie in kleur. Jean Dulieu maakte voor deze serie zelf alle marionetten. Dat had hij eerder gedaan voor zijn poppenkastvoorstellingen, waarmee hij samen met een vriend in 1948 en 1949 ruim honderd voorstellingen had gegeven over Paulus en zijn vrienden Oehoeboeroe de uil, Salomo de raaf en Gregorius de das. Daarnaast maakte hij alle rekwisieten en decors zelf. Het decortje van Eucalypta's huiskamer bijvoorbeeld was 30 cm hoog en 50 cm breed.

Paulus de BoskabouterNet als bij de radio-uitzendingen sprak hij alle stemmen zelf in. In het kasteel Groeneveld te Baarn werden twee keer per maand opnamen gemaakt, waarbij Dulieu geassisteerd werd door zijn vrouw Kitty en dochter Dorinde. Iedere scène werd eerst uitgebreid gerepeteerd om synchroon te lopen met de geluidsband die van tevoren was ingesproken. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland was de serie populair, de Engels nagesynchroniseerde versie Paulus the woodgnome was onder andere te zien in Groot Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Begin jaren '70 verkocht Dulieu zijn geliefde personages uit geldnood aan Thijs Chanowski.

Hij maakte een nieuwe serie in de stijl van zijn eigen Fabeltjeskrant. Jean Dulieu bleef wel nieuwe stripverhalen van Paulus tekenen, het laatste album verscheen in 1984. Hij overleed op 29 november 2006, 85 jaar oud. Als eerbetoon is op initiatief van de buurtbewoners in het Gravinnenbos in Arnhem een beeld van Paulus de Boskabouter geplaatst, gemaakt door Henk Evertzen. In dit bos wandelde Jean Dulieu dagelijks met zijn hond Baloe.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 7 oktober 2017

© NTS/Jean Dulieu

Tags: KRO, NTS, Jaren 90, Jaren 70, Jaren 60, NOS, 1967

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Nico Smulders
De uitzendingen van de KRO liepen nog 2 weken langer dan vermeld n.l. van 7 september 1994 - 12 april 1995.@Nico SmuldersBedankt voor de aanvulling. De uitzendingen gingen, met onderbrekingen, zelfs nog langer door, tot en met 26 augustus 1995.
Ronald-E
Waarom zijn de eerste filmpjes van 1967 en 1968 niet op DVD te verkrijgen? Deze versies vond ik veel beter dan de Fabeltjeskrant-versie. Of vergis ik mij? Ook mijn kinderen vonden deze versies beter.
Klaas Vaak

Klaas Vaak (1965)

Omschrijving Duitse dagelijkse poppenserie waarin Klaas Vaak verhalen vertelt over het… Lees meer
Fame

Fame (1983-1984)

Wie wil er nou niet goed kunnen acteren, musiceren of dansen en daarbij ook nog eens beroemd… Lees meer
Bollie en Billie

Bollie en Billie (1985-1986)

Striptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven