Peppi & Kokki (1972-1978)

Peppi & KokkiHun schip Alma is stuk, en kan niet meer varen... daarom gaan Peppi en Kokki aan wal "centjes verdienen" en proberen daar een baantje te zoeken. Maar de twee voormalige matrozen zijn zo onhandig dat ze er elke keer een puinhoop van maken en worden ontslagen. Peppi en Kokki werden gespeeld door het clownsduo De 2 Kamé's, dat na de oorlog werd opgericht door Gerard en Jacques van Essen. Jacques hield er in 1957 mee op, en Gerard vroeg zijn collega Herman Kortekaas met hem samen te werken. Herman maakte op dat moment deel uit van het clownstrio De Babusio's dat net als De 2 Kamé's optrad in Circus Jos Mullens.

Peppi & KokkiBegin jaren '70 kreeg het duo, dat toen onder de naam Pipo & Koko optrad, de kans om de overstap te maken naar de televisie, waarvoor ze zich lieten inspireren door de klassieke komedies van Laurel & Hardy uit de jaren '30. Omdat er al een clown op televisie was met de naam Pipo werd het Peppi & Kokki. De afleveringen duurden tussen de 5 en 15 minuten en werden aanvankelijk uitgezonden als onderdeel van Nogal Wiedus. Nadat dit kinderprogramma in 1974 gestopt was kregen de matrozen hun eigen serie. Niet alleen fysiek leken Peppi ("de dikke") en Kokki ("de dunne") op hun Amerikaanse voorbeelden.

Peppi & KokkiHun net iets te snel afgedraaide slapstickachtige avonturen werden ook zonder dialoog opgenomen en van grappige geluidseffecten voorzien. De meeste opnamen werden op locatie gemaakt, wat veel publiek trok dat soms ook in beeld kwam. Op het hoogtepunt van hun populariteit mocht het duo ook een film maken, 'Peppi en Kokki bij de Marine', waarin Peppi en Kokki aan de slag gaan als... matrozen. In 1978 liep Herman Kortekaas een rugblessure op en moest met Peppi & Kokki stoppen. Na zijn herstel gaf het duo nog wel optredens in het land tot in de jaren '80. Herman Kortekaas was later als acteur te zien in populaire series als Zeg 'ns Aaa en Baantjer.
 
 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 februari 2016

© KRO/Great Concept BV

Tags: KRO, TROS, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, 1972

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Jack Somers
Begin jaren '70 stond er in de kranten geregeld een advertentie met Gerard van Essen en Herman Kortekaas verkleed als Stan Laurel en Oliver Hardy. Bestaan van deze advertentie nog foto's, en om welk produkt ging het destijds. Ik dacht persoonlijk aan hoestpastilles...
animatiefiguur
leuke serie van vroeger

Meer televisie-sentiment

Oggy en de Kakkerlakken

Oggy en de Kakkerlakken (2001)

Omschrijving Frans-Canadese tekenfilmserie zonder dialogen over de katten Oggy en Jack die heel wat… Lees meer
Spetter!

Spetter! (2006)

Omschrijving Nederlandse jeugdserie over het babydolfijntje Spetter, geboren in het Dolfinarium… Lees meer
D'r kan nog meer bij

D'r kan nog meer bij (1980-1989)

Naast de Kinderkrant was bij de EO in de jaren '80 ook een tweewekelijks kleuterprogramma te zien.… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven