thumb plons1In de loop van zijn lange carrière specialiseerde tekenaar Ray Goossens zich steeds meer in tekenfilms voor peuters en kleuters. Na onder andere Musti en Poli & Pili volgden de belevenissen van de kikker Plons, die echter alleen op de Vlaamse televisie te zien waren. Maar ook in Nederland keken veel kinderen naar de dagelijkse serie die meestal rond 6 uur werd uitgezonden. Plons de kikker woont op een blad in de vijver en is bevriend met alle dieren die in en om de nabijgelegen boerderij wonen. Kokliko is de trotse haan die samen met moeder Kip zeven kuikentjes heeft: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La en Si.

thumb plons6Andere bewoners zijn onder andere Max de hond, moeder Kat met haar jongen en Janos het konijn. Plons staat altijd klaar om de andere dieren te helpen. Als Flip de goudvis, die ook in de vijver woont, zich eenzaam voelt neemt Plons hem mee voor een tochtje om hem op te vrolijken. Maar dat lukt pas als Annabel, een andere goudvis, ook in de vijver komt wonen. Plons, herkenbaar aan zijn blauw-wit gestreepte zwembroek, is ook nieuwsgierig en daardoor gaan er ook wel eens dingen fout, bijvoorbeeld als hij een ritje met een stoomwals wil maken en per ongeluk het hok van Max platwalst. Maar Plons maakt het ook weer goed door samen met de otter een nieuw hondenhok te bouwen.

In België was Plons zo populair dat de Dienst Pers en Publikaties van de BRT een serie prentenboeken over de "gekke kikker" uitgaf. Tussen 1985 en 1988 verschenen in totaal 18 boekjes in de reeks 'De avonturen van Plons' met tekeningen uit de serie. De reeks zelf werd nog jaren daarna herhaald op de Vlaamse televisie, met af en toe enkele nieuwe afleveringen. Eind jaren '90 was Plons uiteindelijk ook in Nederland te zien toen Kindernet de serie uitzond.

 
 

Gerelateerde artikelen


Publicatiedatum: 5 februari 2007
Laatste aanvulling: 6 augustus 2017

© BRT/Bridge Entertainment Group

1000 Resterende tekens


Tuan
dan zei:
;-) ik had hier nog een trui van haha
Cool hoor. dan zei:
;-) ik had hier nog een trui van haha

vicky
puur jeugdsentiment :D
stijn soetewey
hilde uitdewilge heeft toch ooit plons ingekleurt, he ?

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Tunes en series ook op ons Youtube kanaal!

Wordt televisie-vrienden met ons op Facebook

Zullen we Facebook vrienden worden? Klik dan hier...

Keek jij hier vroeger ook naar?

De spookruiters

Spookruiters, De (1992)

Omschrijving Australische jeugdserie die zich afspeelt in Sydney rond 1805, waar de kolonisten in… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Jacht op een ponnie

Jacht op een ponnie (1961)

Omschrijving Nederlandse kinderserie over de boer Manus en zijn toverpaardje Pepita; de acteurs… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Samoerai Pizza Cats

Samurai Pizza Cats (1993)

Omschrijving Japans-Franse tekenfilmserie over drie katten die in een pizzarestaurant werken als… Lees meer