Pokémon (vanaf 1999)

PokémonNa Japan en Amerika raakte ook Nederland eind jaren '90 in de ban van Pokémon. De titel is een samenvoeging van de woorden pocket en monsters. Pokémon is bedacht door de Japanse insectenverzamelaar Satoshi Tajiri waarbij zijn voorkeur uitging naar kevers. Begin jaren '80 begonnen videospelletjes zijn leven te beheersen waarbij hij het idee kreeg om via een link-kabel gameboys aan elkaar te koppelen om zo insecten te kunnen ruilen met vrienden. Dit idee verkocht hij in 1990 aan Nintendo maar het duurde daarna nog 6 jaar voordat het werd uitgevoerd en het Pokémon-spel echt op de markt kwam.

PokémonIn 1997 werd Satoshi Tajiri gevraagd een tekenfilmserie te bedenken. Hij ging akkoord op één voorwaarde: hij stond erop dat de schrijvers en tekenaars het videospel Pokémon goed leerden kennen, zodat ze daadwerkelijk zouden begrijpen waar het om te doen was. De serie gaat over de jongen Ash Ketchum uit Pallet Town. Omdat hij 10 jaar is geworden krijgt hij van professor Oak, de Pokémon-deskundige van Pallet Town, een beginners-Pokémon Pikachu genaamd. Ash is vast besloten Pokémon-meester te worden, daarvoor moet hij alle 151 Pokémons vangen. Ondanks de negatieve reacties die deze serie van veel ouders kreeg zit Pokémon toch vol wijze lessen.

PokémonRespecteer elkaar, wees sportief, steun elkaar door dik en dun en liefde gaat boven alles. In elke aflevering zit wel een wijze les verborgen maar natuurlijk zijn er ook slechteriken zoals Team Rocket. Dit duo waarbij de man zich vaak verkleedt als vrouw en andersom maakt de serie ook nog eens leuk voor volwassenen. Het slimme meisje Misty staat Ash altijd ter zijde ook al hebben ze samen een soort van haat-liefde verhouding. In Nederland was de serie te zien bij Jetix en diens voorloper Fox Kids. Toen de naam van deze zender werd gewijzigd in Disney XD werd besloten de uitzendingen te stoppen omdat de serie niet bij het profiel van de kinderzender zou passen.

Deze beslissing leidde tot zo veel teleurgestelde reacties dat binnen drie weken het besluit werd teruggedraaid en Pokémon weer terugkeerde op televisie.
 
 


Publicatiedatum: 3 januari 2006
Laatste aanvulling: 8 februari 2018

© Nintendo/Creatures Inc./Game Freak Inc.

Tags: RTL 7, 1999, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Fox Kids, Jetix, Disney XD

WIL JE EEN REACTIE PLAATSEN? KLIK HIER.

Michael van Gaal
Gary Oak seizoen 9-10 = Robin RienstraGary Oak seizoen 11-12 = Leon Wiedijk
Pokéfan
En na Disney XD gaat na ook B.O.Z. van RTL7 stoppen met de oude afleveringen van Pokémon uit de jaren '90. Ik snap niet waarom zenders die het juist zo goed lijken te doen door jeugdnostalgie uit te zenden en ook de kinderen van nu kennis te laten maken met de serie van toen die naar mijn mening veel mooier was qua gevoel en spanning. Misschien is dit iets voor PebbleTV of Cartoon Network Nederland om op in te springen, want zowel DisneyXD, die zelfs stopte met uitzenden van de oude serie na een mail van mij over hoe goed het was dat ze deze uitzonden, stopt nu ook RTL7 ermee.

Meer televisie-sentiment

Onkruidzaaiers in Fabeltjesland

Onkruidzaaiers in Fabeltjesland (1970)

Dankzij het succes van de Fabeltjeskrant konden de bewoners van het Grote Dierenbos de overstap van… Lees meer
Mijn Idee

Mijn Idee (1985-1990)

"Kinderen vormen een volwassen, volwaardig publiek, dat programma's verdient, waarin ze hun eigen… Lees meer
Bionic Six

Bionic Six (1990)

Omschrijving Amerikaanse tekenfilmserie die zich afspeelt in de nabije toekomst, waarin een gezin… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven