PopeyeDe spinazie etende zeeman Popeye was oorspronkelijk een matroos met de naam Ham Gravy en bijfiguur in de stripverhalen over schipper Castor Oyl van Elzie Segar. Na diens dood in 1938 besteedde zijn assistent Bud Sagendorf veel aandacht aan de uitwerking van het personage. Hij bedacht dat Popeye verzot op spinazie is, en dat hij hierdoor ijzersterk wordt. Dit idee ontstond nadat de Amerikaanse regering in de crisisjaren de bevolking had opgeroepen minder vlees te eten omdat men bang was voor schaarste. Spinazie was een goed alternatief want deze groente bevat veel ijzer.

PopeyeHoewel er 30% meer spinazie werd gegeten was inmiddels al ontdekt dat het ijzergehalte 10 keer lager was dan aanvankelijk gedacht. Intussen had Popeye ook de overstap naar de tekenfilm gemaakt nadat Max Fleischer de filmrechten had gekocht. Hij liet Popeye debuteren in een aflevering van Betty Boop, samen zijn geliefde Olijfje en de gemene Bluto die ook een oogje op Olijfje heeft en met wie Popeye het altijd aan de stok heeft. De eerste 125 tekenfilms waren gemaakt als voorfilmpje in de bioscoop. In 1960 kreeg Popeye ook zijn eigen televisieserie met dezelfde stemacteurs. Onder hen was Jack Mercer, de stem van Popeye.

PopeyeHij had de eerste stem, William Costello, vervangen nadat Max Fleischer hem in zijn eigen tekenstudio op een grappige manier het Popeye deuntje had horen zingen. Mercer zou meer dan 45 jaar aan Popeye verbonden blijven, als stem en als scenarist. De naam Bluto werd voor de televisieserie vanwege een rechtenkwestie veranderd in Brutus. Ook in Nederland was Popeye op televisie te zien, vanaf 1962. Door het grote en diverse aanbod van filmpjes zelfs bij meerdere omroepen tegelijk waaronder TV Noordzee, de experimentele commerciële zeezender die uitzond in het najaar van 1964.

PopeyeNa 220 afleveringen werden de televisierechten overgenomen door de studio's van Hanna-Barbera. Hier werden twee nieuwe reeksen gemaakt, The all new Popeye hour en Popeye and son. Delen uit de eerste serie waren, geheel Nederlands nagesynchroniseerd, onder de titel The all new Popeye show te zien als onderdeel van de Kinderbios. Door de jaren heen is Popeye populair gebleven. De originele zwart-witfilmpjes zijn zelfs ingekleurd. In 2004 verscheen er ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag een 3D geanimeerde film met de titel "Popeye's voyage: the quest for Pappy" waarin Popeye op zoek gaat naar zijn verloren vader.

 

Gerelateerde artikelen


Laatste aanvulling: 23 juni 2014

© A.A.P./Fleischer Studios/King Features/Hanna-Barbera Productions

1000 Resterende tekens


Keek jij hier vroeger ook naar?

Pimmetje Panda

Pimmetje Panda (1988)

Omschrijving Nederlandse poppenserie over panda Pimmetje die verhalen vertelt aan een kleine… Lees meer

Zomaar een greep uit onze site,

Het Eiland van Noach

Eiland van Noach, Het (1997-1999)

De samenwerking tussen de Europese omroepen was na Beestenbos is boos zo goed bevallen dat er een… Lees meer

Veel plezier met jouw sentiment!

Veronica telt tot zes

Veronica telt tot zes (1978)

Omschrijving Nederlands jeugdmagazine rond presentatrice Veronica en zes kinderen met verschillende… Lees meer

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Nieuwsbrief

Inschrijven
Uitschrijven